Η πραγματική δύναμη μιας σχεσιακής βάσης δεδομένων έγκειται στην ικανότητά της να ανακτά γρήγορα και να αναλύει τα δεδομένα σας εκτελώντας ένα ερώτημα. Τα ερωτήματα σάς επιτρέπουν να τραβήξετε πληροφορίες από έναν ή περισσότερους πίνακες βάσει ενός συνόλου κριτηρίων αναζήτησης που ορίζετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να θέσετε ερωτήματα όπως: ποια είναι τα διαθέσιμα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου; ποια βιβλία δανείστηκαν τον περασμένο μήνα;

Δημιουργία ερωτήματος

Το LibreOffice Base μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε, να εκτελούμε και να αποθηκεύουμε ένα ερώτημα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ερώτημα με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Δημιουργία ερωτήματος στην προβολή σχεδίασης. Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε ένα ερώτημα από την αρχή. Αυτή είναι και η ιδανική μέθοδος για τους αρχάριους, επειδή βοηθά στην κατανόηση της δομή των ερωτημάτων ΒΔ.
  • Χρήση του Οδηγού για τη δημιουργία ερωτήματος. Ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει βήμα πορς βήμα στη δημιουργία ενός ερωτήματος από έναν επιλεγμένο πίνακα.
  • Δημιουργία ερωτήματος σε προβολή SQL. Η SQL (Structerd Query Language) είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα για τα συστήματα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων. Αν θέλετε πραγματικά να μάθετε για βάσεις δεδομένων θα πρέπει να μάθετε τη γλώσσα SQL. Αυτό το μάθημα, ωστόσο, δεν καλύπτει την SQL.

Για να δημιουργήσετε ένα ερώτημα, επιλέξτε το αντικείμενο Ερωτήματα και κάντε κλικ στην εντολή Δημιουργία ερωτήματος σε προβολή σχεδίασης.

Ένα ερώτημα χρειάζεται τουλάχιστον έναν πίνακα ή ένα άλλο ερώτημα από όπου μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα. Επιλέξτε τον πίνακα Books από τη λίστα και πατήστε το κουμπί Προσθήκη.

Μόλις προσθέσετε τον πίνακα κλείστε το παράθυρο Προσθήκη πίνακα ή ερωτήματος. Τώρα θα εμφανιστεί το παράθυρο Σχεδίαση ερωτήματος. Στο πάνω μέρος του παραθύρου εμφανίζονται οι πηγές δεδομένων του ερωτήματος ενώ στο κάτω μέρος ορίζουμε τις παραμέτρους του.

Παράμετροι ερωτήματος

Ας σχεδιάσουμε λοιπόν για παράδειγμα ένα ερώτημα που θα θέσει την ερώτηση: Ποια βιβλία είναι διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη μου; Δείξε μου τον τίτλο και συγγραφέα για αυτά τα βιβλία. Για να φτιάξουμε ένα οποιοδήποτε ερώτημα πρέπει να ορίσουμε τις παραμέτρους του όπως:

  • Πεδία. Τα πεδία πίνακα που πρέπει να εμφανιστούν στα αποτελέσματα του ερωτήματος ή χρειάζονται στα κριτήρια.
  • Ταξινόμηση. Μπορείτε να καθορίσετε την ταξινόμηση των αποτελεσμάτων με βάση κάποιο πεδίο.
  • Κριτήρια. Σε αυτό το σημείο ορίζουμε τις συνθήκες για το ερώτημα. Μπορούμε να ορίσουμε πολλαπλά κριτήρια σε ένα ερώτημα.
  • Ορατό. Εάν είναι ενεργοποιημένο, το πεδίο θα είναι ορατό στα αποτελέσματα του ερωτήματος.

Για το ερώτημά μας ορίζουμε τις ακόλουθες παραμέτρους:

Πεδία: Τitle (Τίτλος), Author (Συγγραφέας), isAvailable (είναι διαθέσιμο).
Ταξινόμηση: Αύξουσα κατά Author
Ορατό: Title, Author.
Κριτήριο: isAvailable = 1. Η τιμή 1 αντιστοιχεί στο Ναι ενώ η τιμή 0 στο Όχι.

Εκτέλεση του ερωτήματος

Για να εκτελέσετε το ερώτημα και να εμφανίσετε τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση ερωτήματος της εργαλειοθήκης. Τα αποτελέσματα του ερωτήματος εμφανίζονται τώρα στο παράθυρο ερωτήματος.

Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί αποθήκευσης για να αποθηκεύσετε το ερώτημα. Δώστε ένα όνομα στο ερώτημα π.χ. AvailableBooks.

Επεξεργασία του ερωτήματος

Εφ' όσον αποθηκευτεί ένα ερώτημα, εμφανίζεται στη λίστα με τα αντικείμενα τύπου Ερώτημα. Τώρα μπορείτε να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε, να διαγράψετε ή να μετονομάσετε το ερώτημα χρησιμοποιώντας τα κουμπιά της εργαλειοθήκης. Στο παράθυρο Ερωτήματα μπορείτε να ενεργοποιήσετε και την προεπισκόπιση του ερωτήματος. Αυτή η λειτουργία ισχύει και για τα υπόλοιπα αντικείμενα της βάσης δεδομένων.

Last modified: Monday, 7 May 2018, 10:30 PM