Τι είναι το LibreOffice Base

Το LibreOffice Base είναι ένα λογισμικό βάσεων δεδομένων, παρόμοιο με το Microsoft Access, το οποίο παρέχει μια γραφική διεπαφή για την εργασία με βάσεις δεδομένων. Επιπλέον, το Base περιέχει μια έκδοση του δικού του συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων (HSQLDB) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μικρών, αυτοτελών, ενός χρήστη εφαρμογών ΒΔ. Επίσης το Base μπορεί να συνδεθεί με μια ποικιλία εξωτερικών συστημάτων ΒΔ όπως η MySQL, ή απλώς σε μια πηγή δεδομένων αρχείου (υπολογιστικό φύλλο ή αρχείο κειμένου). Το LibreOffice Base αποτεκεί δηλαδή τη διεπαφή που μας επιτρέπει να συνδεθούμε με το σύστημα διαχείρισης ΒΔ.

Δημιουργία βάσης δεδομένων

Για να δημιουργήσετε μια νέα βάση δεδομένων, ξεκινήστε το LibreOffice Base από το μενού έναρξης εφαρμογών του συστήματός σας, ή χρησιμοποιήστε το κέντρο εκκίνησης LibreOffice.

Βήμα 1

Κάθε φορά που ανοίγετε το Base, εμφανίζεται το παράθυρο Οδηγός βάσης δεδομένων.

Στο πρώτο βήμα υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

  • Δημιουργία μιας νέα βάσης δεδομένων
  • Άνοίγμα υπάρχουσας βάση δεδομένων που είναι αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας.
  • Συνδεση με μια υπάρχουσα βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί με άλλες εφαρμογές ή συστήματα διαχειρισης ΒΔ. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδεθείτε σε μια βάση δεδομένων SQL.

Επιλέξτε την πρώτη επιλογή για να δημιουργήσετε μια νέα βάση δεδομένων με το ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης ΒΔ HSQLDB.

Βήμα 2

Στο επόμενο βήμα αφήστε τις προεπιλεγμένες επιλογές. Η καταχώρηση μιας βάσης δεδομένων στο LibreOffice σημαίνει ότι άλλα στοιχεία μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε δεδομένα της βάσης από ένα υπολογιστικό φύλλο Calc ή από ένα έγγραφο Writer κατά τη συγχώνευση αλληλογραφίας.

Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Άνοιγμα της βάσης δεδομένων για επεξεργασία είναι επιλεγμένη και κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος.

Βήμα 3

Πριν ανοίξετε τη βάση δεδομένων για επεξεργασία, η Base θα σας ζητήσει να ονομάσετε και να αποθηκεύσετε τη νέα σας βάση δεδομένων. Τα αρχεία βάσης δεδομένων στο Open Document Format αποθηκεύονται με την επέκταση * .odb. Αυτή η μορφή αρχείου περικλείει όλα τα αντικείμενα της βάσης δεδομένων μαζί με τα δεδομένα.

Το κύριο παράθυρο

Το κύριο παράθυρο του Base, εκτός από τη Γραμμή Τίτλου, το Κύριο μενού και τις Εργαλειοθήκες, αποτελείται από τρία παράθυρα: Τύποι αντικειμένων, Λίστα αντικειμένων και Εργασίες ΒΔ.

Τύποι αντικειμένων βάσης δεδομένων

Οι βάσεις δεδομένων στο LibreOffice Base μπορούν να περιέχουν τους παρακάτω τύπους αντικειμένων:

  • Πίνακες
  • Ερωτήματα
  • Φόρμες
  • Εκθέσεις

Όλα αυτά τα αντικείμενα σας επιτρέπουν να εισάγετε, να αποθηκεύετε, να αναλύετε και να εξάγετε πληροφορίες από τα δεδομένα. Θα εξηγήσουμε αυτά τα αντικείμενα λεπτομερώς στα επόμενα μαθήματα.

Εργασίες βάσης δεδομένων

Για κάθε τύπο αντικειμένου βάσης δεδομένων, το παράθυρο Εργασίες παραθέτει τις διαθέσιμες εργασίες μαζί με μια περιγραφή. Για παράδειγμα, οι εργασίες για τους πίνακες περιλαμβάνουν τους διάφορους τρόπους δημιουργίας πίνακα.

Λίστα αντικειμένων βάσης δεδομένων

Όλα τα αντικείμενα που δημιουργούμε για έναν συγκεκριμένο τύπο παρατίθενται σε αυτό το Παράθυρο. Από εκεί μπορείτε να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε, να μετονομάσετε ή να διαγράψετε ένα αντικείμενο.

Last modified: Monday, 7 May 2018, 10:28 PM