Το λογισμικό Base του LibreOffice είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων. Για να μάθετε να το τo λογισμικό Base, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε βασικές έννοιες των Βάσεων Δεδομένων.

Τι είναι μια βάση δεδομένων;

Μια βάση δεδομένων είναι μια συλλογή δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε ένα σύστημα υπολογιστή. Οι βάσεις δεδομένων επιτρέπουν στους χρήστες τους να εισάγουν, να έχουν πρόσβαση και να αναλύουν τα δεδομένα γρήγορα και εύκολα. Οι βάσεις δεδομένων είναι παντού. Όταν αναζητάτε ένα βιβλίο στον υπολογιστή της βιβλιοθήκης ή όταν αγοράζετε κάτι από ένα κατάστημα χρησιμοποιείτε μια βάση δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων βρίσκονται επίσης και στον παγκόσμιο ιστό. Τα άρθρα, οι σελίδες, τα βίντεο, οι εικόνες ή τα προϊόντα που βλέπετε σε διάφορους ιστότοπους αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων.

Ο ευκολότερος τρόπος να κατανοήσετε μια βάση δεδομένων είναι να τη παρομοιάσετε σαν μια συλλογή από λίστες. Δείτε το παράδειγμα τη βάσης δεδομένων βιβλιοθήκης που αναφέραμε παραπάνω: Η βάση δεδομένων μιας βιβλιοθήκης περιέχει μια λίστα με όλα τα βιβλία και μια λίστα με όλα τα μέλη της.

Πίνακες

Στις βάσεις δεδομένων αυτές οι λίστες ονομάζονται πίνακες. Το λογισμικό Base του LibreOffice και άλλα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα με τη μορφή πινάκων. Ένας πίνακας περιέχει όλα τα στοιχεία μιας λίστας με πιο λεπτομερείς πληροφορίες. Στον παρακάτω πίνακα, η λίστα Βιβλία στο παράδειγμα της βιβλιοθήκης έχει επεκταθεί για να περιλαμβάνει και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Σε αρκετούς ο παραπάνω πίνακα θα τους θυμίσει ένα υπολογιστικό φύλλο όπως το Calc του LibreOffice ή το Excel. Ένα υπολογιστικό φύλλο επίσης μας επιτρέπει να οργανώσουμε δεδομένα σε μορφή πίνακα με παρόμοιο τρόπο. Στην πράξη, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε με παρόμοιο τρόπο τον ίδιο πίνακα στο Calc.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια βάση δεδομένων;

Αν λοιπόν μπορείτε να δημιουργήσετε πίνακες στο Calc, τότε γιατί πραγματικά να χρειάζεστε μια πραγματική βάση δεδομένων; Το Calc είναι μια εφαρμογή υπολογιστικού φύλλου και έχει σχεδιαστεί κυρίως για την αποθήκευση και την ανάλυση αριθμητικών δεδομένων. Αντίθετα το Base είναι πολύ πιο ισχυρό στο χειρισμό μη-αριθμητικών δεδομένων, όπως ονόματα και περιγραφές και γενικά κείμενο. Τα μη αριθμητικά δεδομένα παίζουν σημαντικό ρόλο σε σχεδόν οποιαδήποτε βάση δεδομένων και είναι σημαντικό να μπορούμε να τα ταξινομήσει και να τα αναλύουμε. Επιπλέον, ένα σύστημα βάσης δεδομένων όπως το Base είναι βελτιστοποιημένο για να χειρίζεται μεγάλο όγκο δεδομένων με ταχύτητα και αξιοπιστία. Υπάρχουν φυσικά πολλοί άλλοι λόγοι που ένα σύστημα βάσεων δεδομένων είναι ανώτερο από ένα υπολογιστικό φύλλο αλλά δεν είναι στόχος του μαθήματος να αναλύσουμε. Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις ένα υπολογιστικό φύλλο μπορεί να καλύψει της ανάγκες μια σχετικά απλής εφαρμογής.

Σχεσιακές βάσεις δεδομένων

Μια βάση δεδομένων μπορεί να έχει πολλούς πίνακες που μοντελοποιούν την εφαρμογή του πραγματικού κόσμου. Στο παράδειγμα της βιβλιοθήκης μας, αν θέλουμε να παρακολουθούμε τα βιβλία που έχει δανειστεί κάθε μέλος τότε θα προσθέσουμε έναν τρίτο πίνακα που θα ονομάζεται για παράδειγμα Δανεισμοί.

Μια βάση δεδομένων με πίνακες που σχετίζονται μεταξύ τους ονομάζεται σχεσιακή βάση δεδομένων. Μια σχεσιακή βάση δεδομένων είναι σε θέση να γνωρίζει, πώς οι πίνακες και τα αντικείμενα μέσα σε αυτά , σχετίζονται μεταξύ τους.

Στο παράδειγμά μας, ο πίνακας Δανεισμοί αντί να αποθηκεύει τις πληροφοριών του βιβλίου και του μέλους, απλά αναφέρεται ή δείχνει στην αντίστοιχη καταχώριση στους πίνακες Βιβλία και Μέλη. Με αυτό τον τρόπο, οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων μας βοηθούν να εξαλείψουμε την αλληλεπικάλυψη και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα των δεδομένων.

Το γεγονός ότι οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων μπορούν να χειριστούν πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο σας επιτρέπει να εισάγετε, να αναζητάτε και να αναλύετε δεδομένα σε περισσότερους από έναν πίνακες κάθε φορά. Όλες αυτές οι λειτουργίες θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν στο Calc, αλλά με το Base, ακόμη και περίπλοκες εργασίες μπορούν να απλοποιηθούν και να γίνουν αρκετά φιλικές προς το χρήστη.

Last modified: Wednesday, 4 April 2018, 9:49 PM