Η μορφοποίηση υπό όρους παρέχει έναν άλλο τρόπο απεικόνισης δεδομένων μέσα σε ένα υπολογιστικό φύλλο. Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο μπορείτε να εφαρμόσετε αυτόματα τη μορφοποίηση, όπως τα χρώματα, τα εικονίδια και τις γραμμές δεδομένων, σε μια περιοχή κελιών με βάση μια συνθήκη ή την τιμή ενός κελιού.

Συνιστάται να μην γίνεται υπερβολική χρήση της μορφοποίησης υπό όρους, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να κάνει το υπλογιστικό σας φύλλο σας να φαίνεται συγκεχυμένο.

Το Calc παρέχει τους ακόλουθους τύπους μορφοποίησης υπό όρους:

  • Όρος
  • Κλίμακα χρώματος
  • Γραμμή δεδομένων
  • Σύνολο εικονιδίων

Εφαρμογή μορφοποίησης υπό όρους

Για να ρυθμίσετε τη μορφοποίηση υπό όρους, χρησιμοποιήστε ένα από τα κουμπιά μορφοποίησης υπό όρους της εργαλειοθήκης μορφοποίησης.

Γενικά, τα βήματα για να ρυθμίστε τη μορφοποίηση υπό όρους είναι:

  1. Επιλέξτε το εύρος των κελιών που θέλετε να μορφοποιήσετε
  2. Κάντε κλικ σε ένα από κουμπιά μορφοποίησης
  3. Στο παράθυρο "Μορφοποίηση υπό όρους" ορίστε μία ή περισσότερες συνθήκες

Μορφοποίηση κλίμακας χρωμάτων

Χρησιμοποιήστε την κλίμακα χρώματος για να ορίσετε το χρώμα φόντου των κελιών ανάλογα με την αξία των δεδομένων σε ένα κελί υπολογιστικού φύλλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε δύο ή τρία χρώματα για την κλίμακα χρώματος. Πατήστε το κουμπί Κλίμακα χρώματος για να ανοίξετε το παράθυρο μορφοποίησης υπό όρους. Η τιμή και ο τύπος κλίμακας (ποσοστημόριο, ποσοστό, ελάχιστο, μέγιστο) καθορίζουν τον τρόπο χρωματισμού των κελιών.

Τα αποτελέσματα της μορφοποίησης χρωματικής κλίμακας φαίνονται παρακάτω. Στο παράδειγμά μας, όσο πιο κοντά οι τιμές των κελιών πλησιάζουν στο 50% της κατανομής των ηλικιών γίνονται κίτρινα. Στα άνω και κάτω όρια της κατανομής γίνονται πράσινα και κόκκινα αντίστοιχα.

Μορφοποίηση γραμμής δεδομένων

Οι γραμμές δεδομένων παρέχουν μια γραφική αναπαράσταση των δεδομένων στο υπολογιστικό σας φύλλο. Η γραφική παράσταση βασίζεται στις τιμές των δεδομένων σε ένα επιλεγμένο εύρος. Πατήστε το κουμπί Γραμμή δεδομένων για να ανοίξετε το παράθυρο Μορφοποίηση υπό όρους.

Κάντε κλικ στις Περισσότερες επιλογές για να ορίσετε τον τρόπο εμφάνισης των γραμμών δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της γραμμής δεδομένων φαίνονται παρακάτω. Για κάθε κελί εμφανίζεται ένα μικρό ραβδογράφημα με πλάτος ανάλογα με την τιμή του.

Μορφοποίηση συνόλου εικονιδίων

Η μορφοποίηση συνόλου εικονιδίων εμφανίζει ένα εικονίδιο δίπλα στα δεδομένα σας σε κάθε επιλεγμένο κελί ανάλογα με την περιοχή τιμών που εμπίπτει ένα κελί. Τα διαθέσιμα σύνολα εικονιδίων είναι έγχρωμα βέλη, γκρίζα βέλη, έγχρωμες σημαίες κ.α. Χρησιμοποιήστε το κουμπί Συνόλο εικονιδίων για να ανοίξετε το παράθυρο μορφοποίησης υπό όρους. Στο παράδειγμα μας συμπληρώνουμε τις δύο τιμές που θα ορίσουν τις 3 περιοχές και τα αντίστοιχα εικονίδιά τους.

Τα αποτελέσματα της μορφοποίησης με σύνολο εικονιδίων φαίνονται παρακάτω:

Μορφοποίηση όρου

Με τη μορφοποίηση όρου μπορείτε να εφαρμόσετε ένα συγκεκριμένο στυλ (τεχνοτροπία) στα δεδομένα σύμφωνα με μια συνθήκη που έχετε ορίσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προκαθορισμένα στυλ του υπολογιστικού φύλλου ή να δημιουργήσετε το δικό σας στυλ μορφοποίησης πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο. Πατήστε το κουμπί Όρος για να ανοίξετε το παράθυρο μορφοποίησης υπό όρους. Στο παρακάτω παράδειγμα, ορίσαμε έναν κανόνα για να εφαρμόσουμε το στυλ Αποτέλεσμα σε όλα τα κελιά με τιμή μεγαλύτερη από 30.

Τα αποτελέσματα της μορφοποίησης με Όρο φαίνονται παρακάτω:

Επεξεργασία και κατάργηση μορφοποίησης υπό όρους

Για να επεξεργαστείτε μια μοροφποίηση υπό όρους που εφαρμόσατε προηγουμένως, επιλέξτε τα κελιά, κάντε κλικ στο κουμπί μορφοποίησης υπό όρους και επεξεργαστείτε τις παραμέτρους της. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συνθήκη χρησιμοποιώντας το κουμπί Προσθήκη. Για να καταργήσετε μια συνθήκη, κάντε κλικ στο κουμπί Διαγραφή.

Last modified: Thursday, 19 April 2018, 11:00 PM