Συχνά σε ένα υπολογιστικό φύλλο το περιεχόμενο ενός κελιού εξαρτάται από το περιεχόμενο άλλωνκελιών. Για παράδειγμα, σε μια λίστα με τις τιμές ειδών προιόντων, το σύνολο εξαρτάται από την τιμή κάθε είδους.

Για να χειριστούμε αυτή την κατάσταση, χρησιμοποιούμε έναν τρίτο τύπο δεδομένων: τον τύπο. Οι τύποι είναι εξισώσεις που χρησιμοποιούν αριθμούς και μεταβλητές για να υπολογίσουν ένα αποτέλεσμα. Σε ένα υπολογιστικό φύλλο, οι μεταβλητές είναι τα ονόματα ή αναφορές των κελιών που περιέχουν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εξίσωσης. Χρησιμοποιώντας τους τύπους μπορούμε να γράψουμε το σύνολο στο προηγούμενο παράδειγμα με τον τύπο = C3 + C4 + C5. Αφού πληκτρολογήσετε τον τύπο και πατήσετε το πλήκτρο ENTER το αποτέλεσμα και πάλι θα είναι 30. Έτσι όμως, κάθε φορά που ενημερώνουμε την τιμή ενός είδους, το σύνολο υπολογίζεται ξανά ή αλλιώς ενημερώνεται δυναμικά.

Δημιουργία και επεξεργασία τύπων

Για να εισαγάγετε έναν τύπο, πληκτρολογήστε απευθείας τον τύπο στο κελί ή στη γραμμή εισαγωγής της Γραμμής τύπων. Ένας τύπος πρέπει πάντα να ξεκινά με το σύμβολο =. Όταν ολοκληρώσετε την πληκτρολόγηση, πατήστε το πλήκτρο Enter.

Το κελί που περιέχει τον τύπο εμφανίζει το αποτέλεσμα του τύπου. Για να εμφανίσετε και να επεξεργαστείτε τον ίδιο τον τύπο, κάντε διπλό κλικ μέσα στο κελί ή μεταβείτε στη γραμμή εισαγωγής. Όταν ένας τύπος βρίσκεται σε λειτουργία επεξεργασίας, επισημαίνονται με χρώμα αναφορές του σε άλλα κελιά. Για να τερματίσετε τη λειτουργία επεξεργασίας τύπου και να εμφανίσετε το αποτέλεσμα ή να ακυρώσετε τις αλλαγές που έχετε κάνει στον τύπο πατήστε το πλήκτρο ESCAPE.

Χρησιμοποιώντας το δείκτη του ποντικιού

Όταν βρίσκεσται στη λειτουργία επεξεργασίας ενός τύπου, αντί να πληκτρολογείτε χειρωναικτικά μια αναφορά σε κελί, μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο κελί και η αναφορά του κελιού θα συμπληρωθεί αυτόματα στον τύπο. Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να πληκτρολογήσετε μακροσκελής και σύνθετες εξισώσεις και να αποφύγετε λάθη.

Τελεστές σε τύπους

Οι τύποι στο Calc είναι σαν τις μαθηματικές εξισώσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό αριθμών, αναφορών σε κελιά και τελεστών για να εκτελέσετε από απλούς μέχρι περίπλοκους υπολογισμούς. Εδώ αναφέρουμε τους βασικούς τύπους τελεστών που υποστηρίζονται στο LibreOffice Calc.

Αριθμητικοί τελεστές

Operator Name Example
+ Πρόσθεση = 1 + 1
- Αφαίρεση = 5 - 2
- Άρνηση = -12
* Πολλαπλασιασμός = 5 * 3
/ Διαίρεση = 6 / 2
% Ποσοστό 15%
^ Ύψωση σε δύναμη 2^3

Προτεραιότητα των πράξεων

Η σειρά των πράξεων σε ένα τύπο Calc ακολουθεί τους ίδιους κανόνες που έχετε μάθει στο μάθημα των μαθηματικών.

  1. Πρώτα κάνουμε τις πράξεις μέσα στις παρενθέσεις.
  2. Μετά κάνουμε τις δυνάμεις.
  3. Μετά κάνουμε τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις, με τη σειρά που παρουσιάζονται από αριστερά προς τα δεξιά.
  4. Τέλος κάνουμε τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις, με τη σειρά που παρουσιάζονται από αριστερά προς τα δεξιά.

Για παράδειγμα, ο τύπος 3 ^ 2 * 2 + 1 αξιολογείται με την ακόλουθη σειρά.

3 ^ 2 * 2 + 1 # 3 ^ 2
9 * 2 + 1 # 9 * 2
18 + 1
19

Για να αποφύγετε λάθη στους τύπους, είναι καλή πρακτική να χρησιμοποιείτε παρενθέσεις όταν δεν είστε σίγουροι για την προτεραιότητα των πράξεων.

Ο τελεσετής συνενώσης &

Εκτός από τα αριθμητικά δεδομένα σε ένα υπολογιστικό φύλλο περιέχει και κείμενο. Πολλές φορές πρέπει να ενώσουμε κομμάτια κειμένου που βρίσκονται σε διαφορετικά κελιά. Για το σκοπό αυτό, το Calc διαθέτει τον τελεστή συνένωσης &. Στο ακόλουθο παράδειγμα, το κείμενο στις στήλες με τα ορίσματα ενώνεται στη στήλη με το αποτέλεσμα.

Παρατηρήστε ότι όταν χρησιμοποιείτε κείμενο σε τύπους πρέπει να το περιβάλλετε σε διπλά εισαγωγικά " ".

Αργότερα θα μάθετε να εκτελείτε περισσότερους λειτουργίες χειρισμού κειμένου χρησιμοποιώντας τις συναρτήσεις Calc. Στην πραγματικότητα, το Calc διαθέτει τη συνάρτηση CONCATENATE η οποία εκτελεί την ίδια λειτουργία.

Αυτόματης συμπλήρωση τύπων

Οι τύποι μπορούν επίσης να αντιγραφούν σε γειτονικά κελιά με αυτόματη συμπλήρωση (Autofill), η οποία μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια εάν πρέπει να εκτελέσετε τον ίδιο υπολογισμό πολλές φορές σε ένα φύλλο εργασίας. Στο ακόλουθο παράδειγμα, η στήλη LINE TOTAL εμφανίζει το σύνολο για κάθε γραμμή χρησιμοποιώντας τον τύπο Ποσότητα * Τιμή ανά Μονάδα. Οι τύποι για τις υπόλοιπες γραμμές, αν και κάνουν τον ίδιο υπολογισμό, αναφέρονται σε διαφορετικά ονόματα κελιών. Επομένως η πληκτρολόγηση των τύπων για τις υπόλοιπες γραμμές γίνεται κουραστική ή και αδύνατη καθώς αυξάνεται ο αριθμός των γραμμών.

Η λύση σε αυτό το προβλήμα είναι να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης του Calc. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στην κάτω αριστερή γωνία του κελιού με τον τύπο στην πρώτη γραμμή. Όταν εμφανιστεί η λαβή πλήρωσης, σύρετε το ποντίκι προς τα κάτω για να γεμίσετε τα υπόλοιπα κελιά της στήλης με τον τύπο.

Οι τύποι συμπληρώνονται τώρα με τις σωστές αναφορές κελιών. Η αυτόματη συμπλήρωση λειτουργεί φυσικά και οριζόντια.

 

Last modified: Monday, 16 April 2018, 11:39 PM