Το Calc είναι το λογισμικό υπολογιστικών φύλλων του LibreOffice. Τα υπολογιστικά φύλλα μας επιτρέπουν να οργανώνουμε, να αναλύουμε και να αποθηκεύουμε δεδομένα σε μορφή πίνακα. Επιπλέον, σε ένα υπολογιστικό φύλλο μπορούμε να χειριστούμε αυτά τα δεδομένα με σκοπό να εξάγουμε ορισμένα αποτελέσματα και πληροφορίες. Άλλα χαρακτηριστικά που παρέχονται από το Calc περιλαμβάνουν:

  • Συναρτήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σύνθετων υπολογισμών στα δεδομένα.
  • Λειτουργίες βάσης δεδομένων για την οργάνωση, αποθήκευση και το φιλτράρισμα δεδομένων.
  • Δυναμικά διαγράμματα με δυνατότητα επιλογής από ένα ευρύ φάσμα 2D και 3D τύπων διαγραμμάτων.
  • Δυνατότητα προβολής, επεξεργασίας και αποθήκευσης υπολογιστικών φύλλων του Microsoft Excel.

Υπολογιστικά φύλλα, φύλλα και κελιά

Στο Calc δημιουργείτε αρχεία που ονομάζονται υπολογιστικά φύλλα. Ένα υπολογιστικό φύλλο αποτελείται από έναν αριθμό επιμέρους φύλλων, όπου κάθε φύλλο περιέχει κελιά διατεταγμένες σε γραμμές και στήλες. Ένα συγκεκριμένο κελί αναγνωρίζεται από τον αριθμό γραμμής και το γράμμα της στήλης (για παράδειγμα το κελί B8). Κάθε υπολογιστικό φύλλο μπορεί να έχει πολλά φύλλα και κάθε φύλλο μπορεί να έχει πολλά ξεχωριστά κελιά. Τα κελιά μπορούν να περιέχουν δεδομένα με τη μορφή κειμένου, αριθμών ή τύπων. Στο Calc, κάθε φύλλο μπορεί να έχει το πολύ 1.048.576 σειρές και το πολύ 1024 στήλες.

Το κύριο παραθύρο του Calc

Όταν ξεκινάει το Calc, ανοίγει το κύριο παράθυρο το οποίο αποτελείται από τα μέρη φαίνονται στην παρακάτω εικόνα. Η γραμμή μενού, οι εργαλειοθήκες, η πλευρική στήλη και η γραμμή κατάστασης έχουν παρόμοια λειτουργικότητα με τις άλλες εφαρμογές του LibreOffice.

Διάταξη ενός υπολογιστικού φύλλου

Το κύριο τμήμα του χώρου εργασίας στο Calc εμφανίζει τα κελιά σε μορφή ενός πλέγματος. Κάθε κελί ορίζεται από την τομή μιας στήλης και μιας γραμμής στο υπολογιστικό φύλλο. Στο επάνω μέρος ενός φύλλου βρίσκονται οι κεφαλίδες στηλών ενώ στο αριστερό μέρος οι κεφαλίδες γραμμών. Οι κεφαλίδες στηλών χρησιμοποιούν έναν χαρακτήρα λατινικού αλφαβήτου που αρχίζει από το Α. Οι κεφαλίδες γραμμών περιέχουν τον αριθμό κάθε γραμμής, ξεκινώντας από πάνω με την πρώτη γραμμή.

Πλαίσιο ονόματος και Γραμμή τύπων

Στο Πλάσιο ονόματος εμφανίζεται η αναφορά ή το όνομα του ενεργού κελιού. Το όνομα κάθε κελιού σχηματίζεται από το γράμμα της στήλης και τον αριθμό γραμμής του. Το ενεργό κελί είναι αυτό που έχουμε επιλέξει με το ποντίκι. Δίπλα στο Πλαίσιο ονόματος βρίσκεται η Γραμμή τύπων στην οποία εμφανίζεται ο τύπος του κελιού ή απλά το περιεχόμενό του όταν δεν υπάρχει τύπος. Στη γραμμή τύπων υπάρχουν κουμπιά για την εισαγωγή συναρτήσεων σε ένα κελί. Οι τύποι και οι συναρτήσεις μας επιτρέπουν να εισάγουνε υπολογισμούς σε ένα κελί με βάση τις τιμές άλλων κελιών.

Γραμμή φύλλων

Στο Calc υπάρχει η δυνατότητα να έχετε περισσότερα από ένα φύλλα σε ένα υπολογιστικό φύλλο. Στο κάτω μέρος του πλέγματος των κελιών του παραθύρου του Calc, βρίσκεται η Γραμμή φύλλων που δείχνει όλα τα φύλλα που υπάρχουν στο υπολογιστικό σας φύλλο. Κάνοντας κλικ στο όνομα ενός φύλλου, ενεργοποιείται και προβάλεται στο χώρο εργασίας το συγκεκριμένο φύλλο. Το ενεργό φύλλο εμφανίζεται με διαφορετικό χρώμα επισήμανσης στη γραμμή καρτελών.

Αποθήκευση και εξαγωγή υπολογιστικών φύλλων

Το Calc χρησιμοποιεί το Open Document Format με την επέκταση * .ods για την αποθήκευση υπολογιστικών φύλλων. Εάν πρέπει να ανταλλάξετε αρχεία με χρήστες που χρησιμοποιούν το Microsoft Office Excel, υπάρχει η δυνατότητα στο Calc να αποθηκεύσετε σε μορφή xls. Φυσικά μπορείτε να εξαγάγετε ένα υπολογιστικό φύλλο σε μια ποικιλία μορφών αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των CSV, PDF, HTML και άλλων μορφών.

Last modified: Monday, 7 May 2018, 7:40 PM