Τι είναι τα πρότυπα;

Ένα πρότυπο (template) είναι ένα μοντέλο εγγράφου που χρησιμοποιείτε για τη δημιουργία άλλων εγγράφων. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρότυπο για τις αναφορές πωλήσεων που φέρει το λογότυπο και τη διεύθυνση της εταιρείας σας στην πρώτη σελίδα. Τα νέα έγγραφα που δημιουργούνται από αυτό το πρότυπο θα έχουν όλες αυτές τις πληροφορίες στην πρώτη σελίδα.

Τα πρότυπα μπορούν να περιέχουν οτιδήποτε μπορεί να περιέχει τα κανονικά έγγραφα, όπως κείμενο, γραφικά, σετ στυλ και ειδικές ρυθμίσεις του χρήστη, όπως μονάδες μέτρησης, γλώσσα, προεπιλεγμένος εκτυπωτής, γραμμές εργαλείων και προσαρμογή μενού.

Όλα τα έγγραφα στο LibreOffice βασίζονται σε πρότυπα. Στην πραγματικότητα, όταν ξεκινάτε ένα νέο έγγραφο Writer, τότε το έγγραφο βασίζεται στο προεπιλεγμένο πρότυπο για έγγραφα κειμένου. Τα πρότυπα του Writer έχουν την επέκταση αρχείου ott.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε πρότυπα;

Πολλά έγγραφα που δημιουργούμε έχουν παρόμοιες πληροφορίες μέσα. Ειδικά σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον χρησιμοποιούμε κοινά έγγραφα όπως εκθέσεις, επιστολές, έντυπα αιτήσεων κ.λπ. Συνδυάζοντας τα στυλ με τα πρότυπα μπορούμε να φτιάξουμε μια συλλογή με πρότυπα έγγραφα για τις συχνές εργασίες μας και με αυτόν τον τρόπο να πετύχουμε:

  • αύξηση της παραγωγικότητας
  • διατήρηση τη συνοχής μεταξύ των εγγράφων μας

Γιατί να μην χρησιμοποιώ απλά έγγραφα ως πρότυπα;

Όταν χρησιμοποιείτε ένα αρχείο προτύπου ott, ο συγγραφέας δημιουργεί αυτόματα ένα νέο έγγραφο odt από το πρότυπο και δεν ανοίγει απευθείας το αρχείο προτύπου. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε το πρότυπα από τυχόν ανεπιθύμητες αλλαγές.

Last modified: Sunday, 18 March 2018, 12:13 AM