Οι τεχνοτροπίες (ή στυλ) σελίδας ελέγχουν τις ιδιότητες της σελίδας (περιθώρια, μέγεθος σελίδας, κεφαλίδα και υποσέλιδο, μεταξύ άλλων). Ωστόσο, σε αντίθεση με τις παραγράφους, οι οποίες μπορούν να έχουν άμεση εφαρμογή ιδιοτήτων, οι σελίδες έχουν μόνο ένα στυλ σελίδας και δε μπορούμε να εφαρμόσουμε απευθείας ιδιότητες. Επιπλέον, η αλλαγή ενός στυλ σελίδας μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή του στυλ των επόμενων σελίδων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στυλ σελίδας εφαρμόζονται σε τμήματα ενός εγγράφου και όχι σε επιμέρους σελίδες. Για να αλλάξετε το στυλ μιας μόνο σελίδας ή τμήματος ενός εγγράφου, πρέπει να εισαγάγετε μια χειροκίνητη αλλαγή σελίδας, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Πώς χρησιμοποιούνται τα στυλ σελίδας

Χρησιμοποιώντας στυλ σελίδας μπορείτε να δημιουργήσετε έγγραφα που έχουν σελίδες με ανεξάρτητη μορφοποίηση. Για παράδειγμα, μια πρώτη σελίδα με κενό υποσέλιδο και όλες τις επόμενες σελίδες με υποσέλιδο με αρίθμηση σελίδων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν μπορεί να χρειαστεί να εισαγάγετε μια σελίδα με ειδική μορφοποίηση, για παράδειγμα μια σελίδα με οριζόντιο προσανατολισμό ή μια σελίδα με περισσότερες στήλες. Όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα, θα πρέπει να εισαγάγετε Αλλαγές σελίδας για να εφαρμόσετε στυλ σελίδας.

Εισάγετε χειροκίνητη αλλαγή σελίδας

Για να δημιουργήσετε μια νέα σελίδα και να εφαρμόσετε ένα στυλ σελίδας, πρέπει να εισαγάγετε μια χειροκίνητη αλλαγή σελίδας

  1. Επιλέξτε Εισαγωγή > Χειροκίνητη αλλαγή...
  2. Επιλέξτε την επιθυμητή τεχνοτροπία σελίδας (πχ. Οριζόντια) στο παράθυρο διαλόγου Εισαγωγή αλλαγής.

  3. Συμπληρώστε τα περιεχόμενα αυτής της σελίδας.
  4. Για να επιστρέψετε στο προεπιλεγμένο (ή διαφορετικό) στυλ σελίδας, εισάγετε μια άλλη αλλαγή σελίδας.
  5. Στη συνέχεια επιλέξτε ξανά το προεπιλεγμένο στυλ.

Τροποποίηση αλλαγής σελίδας

Εάν αποφασίσετε αργότερα να επεξεργαστείτε το στυλ για μια χειροκίνητη αλλαγή σελίδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο ιδιοτήτων παραγράφου:

  1. Τοποθετήστε το δρομέα στην αρχή της σελίδας
  2. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Παράγραφος... από το μενού περιβάλλοντος
  3. Ενεργοποιήστε την επιλογή Με τεχνοτροπία σελίδας και επιλέξτε το στυλ σελίδας

Τροποποιήστε ένα στυλ σελίδας

Για να τροποποιήσετε ένα στυλ σελίδας:

  1. Ανοίξτε την καρτέλα Τεχνοτροπία και μορφοποίηση σελίδας από την πλευρική στήλη.
  2. Κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα στυλ σελίδας που θέλετε να τροποποιήσετε και επιλέξτε Τροποποίηση.

Αυτή η εντολή θα ανοίξει το παράθυρο Τεχνοτροπία σελίδας. Περιηγηθείτε στις καρτέλες για να προβάλετε ή να αλλάξετε τις ιδιότητες της σελίδας.

Η ιδιότητα επόμενη τεχνοτροπία

Μια σημαντική ιδιότητα ενός στυλ σελίδας είναι η ιδιότητα Επόμενη τεχνοτροπία που καθορίζει το στυλ της επόμενης σελίδας. Στο προηγούμενο παράδειγμα, το στυλ Πρώτης σελίδα έχει την προεπιλεγμένη τεχνοτροπία ως την επόμενη. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες σελίδες θα επανέλθουν αυτόματα στο προεπιλεγμένο στυλ και δεν υπάρχει ανάγκη για χειροκίνητη αλλαγή σελίδας. Ωστόσο, τα στυλ σελίδας που έχουν ως επόμενο στυλ τον εαυτό τους απαιτούν αλλαγή σελίδας για να "σπάσουν" ή να αλλάξουν τεχνοτροπία.

Δημιουργία στυλ σελίδας

Η διαδικασία της δημιουργίας ενός προσαρμοσμένου στυλ σελίδας είναι παρόμοια με την τροποποίηση ενός. Για να δημιουργήσετε ένα νέο στυλ σελίδας:

  1. Ανοίξτε την καρτέλα Τεχνοτροπία και μορφοποίηση σελίδας από την πλευρική στήλη.
  2. Κάντε δεξί κλικ στο στυλ όπου το νέο στυλ θα κληρονομήσει ιδιότητες (για παράδειγμα το Προεπιλεγμένο στυλ)
  3. Επιλέξτε Δημιουργία από το μενού περιβάλλοντος.
  4. Ορίστε το όνομα του στυλ, το επόμενο στυλ και τις ιδιότητες σελίδας στο παράθυρο Τεχνοτροπία σελίδας.

Εφαρμογή στυλ σελίδας

Για να εφαρμόσετε ένα στυλ σελίδας, τοποθετήστε το δρομέα οπουδήποτε στη σελίδα στην οποία θα εφαρμοστεί το στυλ. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε ποιο στυλ σελίδας εφαρμόζεται επειδή εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης. Για να εφαρμόσετε διαφορετικό στυλ, ανοίξετε το παράθυρο Τεχνοτροπία και μορφοποίηση, επιλέξετε το εικονίδιο στυλ σελίδας στο επάνω μέρος του παραθύρου και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στο στυλ που θέλετε.

Αλλάζοντας ένα στυλ σελίδας μπορεί να αλλάξει και το στυλ των επόμενων σελίδων, πράγμα το οποίο μπορεί να μην είναι αυτό που θέλετε. Για να αλλάξετε το στυλ μιας μόνο σελίδας, ίσως χρειαστεί να εισαγάγετε μια χειροκίνητη αλλαγή σελίδας, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Last modified: Sunday, 18 March 2018, 7:36 PM