Τι είναι οι τεχνοτροπίες;

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να δημιουργούν έγγραφα σύμφωνα με φυσικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, για την μορφοποίηση ενός τίτλου, μπορείτε να ορίσετε τον τύπο, μέγεθος και το βάρος γραμματοσειράς (για παράδειγμα: Helvetica 18pt, έντονα). Αυτή η τεχνική που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι και χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα σε αυτό το μάθημα ονομάζεται άμεση μορφοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας τεχνοτροπίες (ή στυλ) σημαίνει ότι σταματάτε να λέτε "μέγεθος γραμματοσειράς 14pt, Times New Roman, έντονα, στοίχιση στο κέντρο" και αρχίζετε να λέτε μόνο "Τίτλος" επειδή έχετε ορίσει το στυλ "Τίτλος" ώστε να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, η χρήση στυλ σημαίνει ότι μετατοπίζετε την έμφαση, από αυτό που το κείμενο (ή σελίδα ή άλλο στοιχείο) μοιάζει σε αυτό που το κείμενο είναι και αντιπροσωπεύει.

Μια τεχνοτροπία είναι ένα σύνολο μορφοποιήσεων που μπορείτε να εφαρμόσετε σε επιλεγμένες σελίδες, κείμενο και άλλα στοιχεία στο έγγραφό σας για να αλλάξετε γρήγορα την εμφάνισή τους. Συχνά η εφαρμογή μιας τεχνοτροπία σημαίνει ταυτόχρονη εφαρμογή μιας ολόκληρης μορφοποιήσεων.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τεχνοτροπίες;

Οι τεχνοτροπίες συμβάλλουν στη βελτίωση της συνοχής ενός εγγράφου. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πολλαπλές αλλαγές μορφοποίησης εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσετε να αλλάξετε την εσοχή όλων των παραγράφων ή να αλλάξετε τη γραμματοσειρά όλων των τίτλων. Για ένα μεγάλο έγγραφο, αυτή η απλή εργασία μπορεί να απαιτήσει την εφαρμογή μεμονωμένων αλλαγών σε δεκάδες σημεία. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιείτε τεχνοτροπίες, χρειάζεται μόνο να κάνετε μια μόνο αλλαγή στη συγκεκριμένη τεχνοτροπία.

Κατηγορίες στυλ

Το λογισμικό επεξεργασίας κειμένου LibreOffice Writer υποστηρίζει πέντε κατηγορίες στυλ:

  • Τα στυλ παραγράφων επηρεάζουν ολόκληρες παραγράφους που αντιπροσωπεύονται με αυτά τα στυλ.
  • Τα στυλ χαρακτήρων επηρεάζουν ένα μπλοκ κειμένου μέσα σε μια παράγραφο.
  • Τα στυλ σελίδας επηρεάζουν τη μορφοποίηση σελίδας (μέγεθος σελίδας, περιθώριο και τα παρόμοια).
  • Τα στυλ πλαισίων επηρεάζουν τα πλαίσια και τα γραφικά.
  • Τα στυλ λίστας επηρεάζουν τις αριθμημένες λίστες και τις λίστες με κουκκίδες.

Με τον ίδιο τρόπο που οι χαρακτήρες είναι τα δομικά στοιχεία για τη δημιουργία λέξεων, οι παράγραφοι είναι τα δομικά στοιχεία κάθε εγγράφου. Οι επικεφαλίδες και υποκεφαλίδες είναι οι παράγραφοι. Οι κεφαλίδες, τα υποσέλιδα και οι αριθμημένες λίστες είναι επίσης παράγραφοι. Επομένως, τα στυλ παραγράφων είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στυλ και είναι αυτά που αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε αυτό το μάθημα.

Last modified: Monday, 30 April 2018, 6:58 PM