Σε αυτή την ενότητα περιγράφουμε τα τρία ομαδοποιημένα κουμπιά της γραμμής εργαλείων Βασική που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή αλλαγής σελίδας, πεδίων και ειδικών χαρακτήρων.

Αλλαγή σελίδας

Σε προηγούμενο μάθημα μάθατε πώς να εισαγάγετε μια αλλαγή σελίδας (page break) χρησιμοποιώντας το συνδυασμό πλήκτρων CTRL + ENTER. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε μια αλλαγή σελίδας χρησιμοποιώντας αυτό το αντίστοιχο εικονίδιο από την Βασική εργαλειοθήκη.

Πεδία

Κείμενο τοποθετημένο μέσα σε ένα έγγραφο είναι κατά κανόνα στατικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλάζει, εκτός αν το επεξεργαστούμε. Αντίθετα, με τα πεδία μπορείτε να έχετε δυναμικές πληροφορίες που θα ενημερώνονται αυτόματα βάσει ορισμένων όρων ή κανόνων. Για παράδειγμα, ένα πεδίο ημερομηνίας εμφανίζει πάντα την τρέχουσα ημερομηνία.

Εισαγωγή πεδίων

Για να εισαγάγετε ένα από τα πιο συνηθισμένα πεδία, πατήστε το εικονίδιο εισαγωγής πεδίων στη βασική γραμμή εργαλείων και επιλέξτε ένα από τα διαθέσιμα πεδία.

Για να ξεχωρίσουν τα πεδία από το κανονικό κείμενο, το Writer τα επισημαίνει με γκρίζο χρώμα φόντου. Αυτό το χρώμα δεν θα εκτυπωθεί στο χαρτί. Αν λοιπόν εισάγουμε όλα τα βασικά πεδία το αποτέλεσμα δείχνεται στη παρακάτω εικόνα

Τρέχουσα ημερομηνία, ώρα

Εμφανίζει αυτόματα την τρέχουσα ημερομηνία. Όταν ανοίγετε ένα έγγραφο οι πληροφορίες αυτές εμημρώνονται με βάση τις ρυθμίσεις του ρολογιού του υπολογιστή.

Τίτλος, Θέμα και Συγγραφέας

Αυτές οι πληροφορίες αντλούνται από τις Ιδιότητες του εγγράφου και τις Ρυθμίσεις χρήστη του LibreOffice

Ορισμός ιδιοτήτων εγγράφου

Για να ορίσετε τον τίτλο του εγγράφου και / ή το θέμα, χρησιμοποιήστε την εντολή Αρχείο > Ιδιότητες του μενού για να ανοίξετε το παράθυρο Ιδιότητες.

Στην καρτέλα "Περιγραφή", πληκτρολογήστε τον τίτλο και το θέμα

Αν δεν εμφανιστεί ο συγγραφέας σημαίνει οτι δεν έχετε ορίσει το ονοματεπώνυμο σας στις Ρυθμίσεις Χρήστη του LibreOffice.

Επιπλέον πεδία

Για να εξερευνήσετε όλα τα διαθέσιμα πεδία, χρησιμοποιήστε την επιλογή Περισσότερα πεδία στο κουμπί Εισαγωγή πεδίου. Στο παράθυρο Πεδία μπορείτε να εξερευνήσετε τα πεδία που είναι ομαδοποιημένα σε καρτέλες ανάλογα με το είδος τους.

Ειδικοί χαρακτήρες

Ένας ειδικός χαρακτήρας είναι χαρακτήρας που δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή έυκολα από το πληκτρολόγιο. Συνήθως περιλαμβάνουν ειδικά σύμβολα και σημεία στίξης όπως για παραδείγμα οι χαρακτήρες ! $ #! © ☺ ♣. Για να εισαγάγετε έναν ειδικό χαρακτήρα που δεν υπάρχει στο πληκτρολόγιό σας, χρησιμοποιήστε το ειδικό κουμπί χαρακτήρων στη βασική γραμμή εργαλείων για να εμφανίσετε το παράθυρο των ειδικών χαρακτήρων. Επιλέξτε τον χαρακτήρα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή.

Last modified: Tuesday, 13 March 2018, 9:58 PM