Το LibreOffice είναι διαθέσιμο για λήψη και εγκατάσταση σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα με

  • Τη πλατφόρμα (Linux, Windows, Mac)
  • Τη γλώσσα διεπαφής και γλωσσικά εργαλεία
  • Την έκδοση λογισμικού (5.1, 5.2, 5.4 κλπ)

Γλωσσική υποστήριξη

Κάθε αρχείο εγκατάστασης του LibreOffice περιλαμβάνει την υποστήριξη σε μια συγκεκριμένη γλώσσα. Η γλωσσική υποστήριξη περιλαμβάνει τη γλώσσα διεπαφής χρήστη της εφαρμογής (μενού, γραμμών εργαλείων, βοήθεια) και τα εργαλεία της γλώσσας (ορθογραφικός έλεγχος, λεξικά, συλλαβισμός, συνώνυμα).

Όταν λοιπόν κάνετε λήψη του LibreOffice για εγκατάσταση θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή της γλώσσας. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να εγκαταστήσετε αργότερα πρόσθετες γλώσσες στο LibreOffice αλλά θα σας γλιτώσει πολύ κόπο αν εγκαταστήσετε την έκδοση με την κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείτε.

Να σημειώσουμε ότι η γλώσσα πληκτρολόγησης εξαρτάται από τις ρυθμίσεις του συστήματός σας και όχι από το LibreOffice. Αν θέλετε δηλαδή να πληκτρολογήσετε με ελληνικούς χαρακτήρες, πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένη στο Λειτουργικό Σύστημά σας η ελληνική μέθοδος εισαγωγής.

Για να παρακολουθήσετε αυτό το μάθημα, η εγκατάστασή σας στο LibreOffice πρέπει να έχει την υποστήριξη ελληνικής γλώσσας.

Εγκατάσταση σε συστήματα Linux

Εάν χρησιμοποιείτε μια από τις κοινές διανομές Linux όπως π.χ. Ubuntu, Debian, Mint ή Mate τότε το LibreOffice είναι ήδη εγκατεστημένο από προεπιλογή με το λειτουργικό σας σύστημα Linux.

Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε την υποστήριξη για κάποια άλλη γλώσσα. Ο ποιο εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι να προσθέσετε τη συγκεκριμένη γλώσσα στις γλώσσες διεπαφής του Λειτουργικού Συστήματος. Αφού το κάνετε αυτό μπορείτε μετά εύκολα να αλλάξετε και τη γλώσσα διεπαφής του LibreOffice.

Εγκατάσταση χειρωνακτική σε όλες τις πλατφόρμες

Πριν την εγκατάσταση θα πρέπει να κάνετε λήψη το σωστό αρχείο εγκατάστασης σύμφωνα με την πλατφόρμα και τη γλώσσα.

  1. Μεταβείτε στην σελίδα λήψεων του LibreOffice
  2. Η σελίδα αυτόματα θα εντοπίσει το τρέχων Λειτουργικό σας Σύστημα και τη γλώσσα
  3. Αν θέλετε να κάνετε λήψη για άλλο Λειτουργικό Σύστημα χρησιμοποιήστε το drop-down μενου δεξιά
  4. Εάν επιθυμείτε τη λήψη του LibreOffice σε άλλη γλώσσα, κάντε κλικ στην επιλογή άλλη γλώσσα και επιλέξτε τη γλώσσα σας
  5. Κλικ στο κουμπί Download, προαιρετικά κάντε λήψη και τα αρχεία βοήθειας (offline help)
  6. Εκτελέστε το αρχείο εγκατάστασης. Δείτε οδηγίες για Windows και Mac

Γλώσσα και έκδοση του LibreOffice για το μάθημα

Για να παραολουθήσετε αυτό το μάθημα, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε την ελληνική έκδοση του LibreOffice. Επίσης, σημειώστε ότι το υλικό του μαθήματος έγινε με την έκδοση 5.1, οπότε μπορεί να δείτε κάποιες διαφορές στο γραφικό περιβάλλον σε σχέση με τη δική σας έκδοση. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτές οι μικρές αλλαγές δεν θα σας δυσκολέψουν να κατανοήσετε τα μαθήματα.

Last modified: Saturday, 17 February 2018, 1:38 PM