Συνήθως, δημιουργείτε έναν τύπο για τον υπολογισμό ενός αποτελέσματος με βάση υπάρχοντα δεδομένα. Το LibreOffice Calc περιλαμβάνει εργαλεία που σας βοηθούν να πειραματιστείτε και να απαντήσετε σε ερωτήσεις με τα δεδομένα σας, ακόμα και όταν τα δεδομένα είναι ελλιπή. Σε αυτό το μάθημα, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο ανάλυσης που ονομάζεται αναζήτηση στόχου.

Τι είναι η αναζήτηση στόχου

Ας εξετάσουμε ένα απλό παράδειγμα. Ένας μαθητής καταγράφει τους τελικούς βαθμούς των εξετάσεων στο σχολείο χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό φύλλο που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Μέχρι στιγμής έχει λάβει όλους τους βαθμούς για κάθε μάθημα εκτός από αυτό που έχει σημειωθεί με ερωτηματικό.

Επί του παρόντος, ο μέσος βαθμός είναι 62, αλλά έχει βάλει στόχο να λάβει μέσο όρο τουλάχιστον 65 ώστε να περάσει την τάξη. Ποια είναι η ελάχιστη βαθμολογία που πρέπει να επιτύχει στο μάθημα Πληροφορικής για να πετύχει το στόχο του; Αντί να δοκιμάσει με μη αυτόματο τρόπο τυχαίες τιμές, μπορεί να χρησιμοποιήσει την Αναζήτηση Στόχου για να μάθει ποιος βαθμός θα ικανοποιήσει τον στόχο του.

Χρησιμοποιώντας την αναζήτηση στόχου

Το εργαλείο αναζήτησης στόχου χρειάζεται τρεις παραμέτρους

  • Κελί τύπου. Αυτό είναι το κελί υπολογίζει το τελικό αποτέλεσμα και περιέχει τον τύπο που θέλουμε να επιλύσουμε.

  • Τιμή προορισμού. Η απαιτούμενη τιμή που θέλουμε να επιλύσει ο τύπος μας.

  • Κελί μεταβλητής. Το κελί που θέλουμε να μεταβάλουμε τη τιμή του ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος μας.

Για να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση στόχου:

1. Συμπληρώστε πρώτα το κελί μεταβλητής με κάποια τιμή (0 για παράδειγμα). Στο παράδειγμά μας το κελί μεταβλητής είναι αυτό με το ερωτηματικό ?. Ο μέσος όρος αλλάζει αλλά αγνοήστε το προς το παρόν.

2. Επιλέξτε το κελί που περιέχει τον τύπο. Στο παράδειγμά το κελί με τον Μέσο όρο.

3. Επιλέξτε την εντολή Εργαλεία > Αναζήτηση στόχου από το κύριο μενού.

4. Στο παράθυρο διαλόγου Αναζήτηση στόχου συμπληρώστε τις παραμέτρους. Το κελί τύπου είναι ήδη συμπληρωμένο με την αναφορά στο κελί που επιλέξατε στο βήμα 2. Πληκτρολογήστε την Τιμή προορισμού (για παράδειγμα 65). Κάντε κλικ στο κουμπί και επιλέξτε το κελί μεταβλητής για να συμπληρώσετε αυτόματα την αναφοράς κελιού στο πλαίσιο κειμένου.

5. Μόλις πατήσετε Εντάξει το εργαλείο αναζήτησης στόχου θα υπολογίζει και θα εμφανίσει το αποτέλεσμα σε ένα άλλο αναδυόμενο παράθυρο διαλόγου. Επιλέξτε Ναι για να εισαγάγετε το αποτέλεσμα στο κελί μεταβλητής. Σημειώστε ότι η αναζήτηση στόχου δεν εγγυάται πάντοτε την εύρεση λύσης.

Τώρα ο μαθητής γνωρίζει ότι πρέπει να επιτύχει βαθμό 84 ή μεγαλύτερο στην εξέταση του μαθήματος πληροφορικής για να επιτύχει το στόχο του μέσου όρου 65.

Last modified: Tuesday, 24 April 2018, 3:38 PM