Υπάρχουν δύο είδη αναφοράς σε ένα κελί στο Calc: σχετική και απόλυτη. Οι σχετική και απόλυτη αναφορά συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν αντιγράφονται και συμπληρώνονται σε άλλα κελιά ή όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης του Calc.

  • Οι σχετικές αναφορές αλλάζουν όταν αντιγράφεται ένας τύπος σε άλλο κελί.
  • Οι απόλυτες αναφορές, παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα από το πού αντιγράφονται.

Σχετική αναφορά

Από προεπιλογή, όλες οι αναφορές κελιών είναι σχετικές. Αυτό σημαίνει ότι όταν αντιγράφονται σε άλλα κελιά, αλλάζουν με βάση τη σχετική θέση των γραμμών και των στηλών. Για παράδειγμα, εάν αντιγράψετε τον τύπο =A1+B1 από τη σειρά 1 στη σειρά 2, ο τύπος θα γίνει =A2+B2. Οι σχετικές αναφορές είναι κατάλληλες όποτε χρειάζεται να επαναλάβετε τον ίδιο υπολογισμό σε πολλές σειρές ή στήλες.

Απόλυτη αναφορά

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θέλετε να αλλάξει η αναφορά κελιού όταν αυτή αντιγραφεί σε άλλα κελιά. Σε αντίθεση με τις σχετικές αναφορές, οι απόλυτες αναφορές δεν αλλάζουν όταν αντιγράφονται ή συμπληρώνονται αυτόματα. Χρησιμοποιήσετε απόλυτη αναφορά σε γραμμή ή και στήλη όταν θέλετε να διατηρήσετε σταθερή την αναφορά στη γραμμή ή και στήλη. Για να δημιουργήσετε μια απόλυτη αναφορά προσθέτουμε το σύμβολο του δολαρίου ($) πριν από την αναφορά στη στήλη, στη γραμμή ή και τα δύο.

$A$2 η στήλη και η σειρά δεν αλλάζουν κατά την αντιγραφή
A$2 η σειρά δεν αλλάζει
$A2 η στήλη δεν αλλάζει

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να δείξουμε καλύτερα την έννοια των απόλυτων αναφορών. Το υπολογιστικό φύλλο που εμφανίζεται στην εικόνα υπολογίζει τον φόρο χρησιμοποιώντας τον τύπο

Tax = Line Total * Tax Rate = D3 * C8

Εάν χρησιμοποιούμε την αυτόματη συμπλήρωση για να υπολογίσουμε τον φόρο για τα υπόλοιπα στοιχεία, τότε βλέπουμε ότι στη δεύτερη γραμμή η αναφορά για το φορολογικό συντελεστή γίνεται C9. Αυτό οδηγεί σε σφάλμα στη φόρμουλα μας επειδή θέλουμε το κελί φόρου C8 να παραμείνει σταθερό.

Για το λόγο αυτό αλλάζουμε τον αρχικού τύπο υπολογισμού φόρου για να χρησιμοποιήσουμε την απόλυτη τιμή αναφοράς C$8 για το κελί φορολογικού συντελεστή. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε τα σωστά αποτελέσματα όταν ενημερώνουμε με την αυτόματη συμπλήρωση των υπόλοιπων κελιών.

Σε αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιήσαμε απόλυτη αναφορά για τον αριθμό γραμμής (C$8). Η απόλυτη αναφορά $C$8 θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Στο παράδειγμα μας όμως κατά την αυτόματη συμπλήρωση οι στήλες παραμένουν σταθερές και δεν αλλάζει η αναφορά σε αυτές.

Last modified: Thursday, 19 April 2018, 3:59 PM