Τι είναι οι συναρτήσεις

Η χρήση απλών τύπων για υπολογισμούς, όπως για παράδειγμα το άθροισμα μιας περιοχής κελιών, μπορεί να είναι κουραστική και περίπλοκη. Στο παρακάτω παράδειγμα υπολογίζουμε το άθροισμα των τιμών χρησιμοποιώντας έναν απλό τύπο.

Εάν σε αυτό το παράδειγμα είχαμε 20 είδη αντί για 3, η πληκτρολόγηση του τύπου θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο και πιθανότατα να κάναμε λάθη. Για υπολογισμούς και άλλες λειτουργίες που χρησιμοποιούνται συχνά, το Calc προσφέρει τις συναρτήσεις.

Μια συνάρτηση είναι ένας προκαθορισμένος υπολογισμός που εισάγεται σε ένα κελί για να σας βοηθήσει να αναλύσετε ή να επεξεργαστείτε δεδομένα σε ένα υπολογιστικό φύλλο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε τα ορίσματα και ο υπολογισμός γίνεται αυτόματα για εσάς. Οι συναρτήσεις σας βοηθούν να δημιουργήσετε τους τύπους που απαιτούνται ώστε να λάβετε τα αποτελέσματα που ζητάτε.

Στο προηγούμενο παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση SUM. Αυτή η συνάρτηση παίρνει ως όρισμα μια περιοχή κελιών και υπολογίζει το άθροισμά τους.

Η εφαρμογή Calc διαθέτει μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη συναρτήσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αρκετοί μπορεί να γνωρίζετε κοινές συναρτήσεις όπως Sum, Average, Product, and Count, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες συναρτήσεις στο Calc, ακόμη και για λειτουργίες όπως μορφοποίηση κειμένου, αναφορά κελιών, υπολογισμός οικονομικών μεγεθών και στατιστική ανάλυση.

Σύνταξη συνάρτησης

Για να χρησιμοποιήσετε τις συναρτήσεις σωστά, πρέπει να κατανοήσετε τα διάφορα μέρη μιας συνάρτησης και πώς να εισάγετε τα ορίσματα και τις αναφορές στα κελιά. Κάθε σύνάρτηση έχει μια συγκεκριμένη σύνταξη, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για να λειτουργήσει σωστά. Η βασική σύνταξη για να δημιουργηθεί ένας τύπος με μια συνάρτηση είναι:

  1. Εισάγετε το σύμβολο ίσον (=),
  2. Ακολουθεί το όνομα της συνάρτησης (SUM είναι για παράδειγμα είναι το όνομα της συνάρτησης για εύρεση αθροίσματος)
  3. Μια συνάρτηση δέχεται ένα ή περισσότερα ορίσματα. Τα ορίσματα περιέχουν τα δεδομένα πάνω στα οποία θα κάνει τον υπλολογισμό η συνάρτησηα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ορίσματα είναι αναφορές σε περιοχές κελιών ή μεμονωμένα κελιά.

Ορίσματα σε συναρτήσεις

Τα ορίσματα πρέπει να περικλείονται σε παρενθέσεις. Πολλαπλά ορίσματα μέσα στις παρενθέσεις διαχωρίζονται με τον χαρακτήρα ερωτηματικό (;).

Παράδειγμα 1

Ο τύπος = AVERAGE(Β1:Β8) θα υπολογίσει τον μέσο όρο των αριθμών που βρίσκονται στη περιοχής κελιών Β1 έως Β8. Το όρισμα της συνάρτησης είναι η περιοχ Β1:Β8.

Παράδεγιμα 2

Ο τύπος = SUM(A6:A10, B1:B3, D20) θα υπολογίσει το άθροισμα όλων των κελιών που βρίσκονται στις περιοχές A6:A10, B1:B3 και του κελιού D20. Βλέπουμε λοιπόν ότι σε αυτή την περίπτωση η συνάρτηση SUM μπορεί να δεχθεί πολλαπλά ορίσματα.

Εισαγωγή συναρτήσεων στο Calc

Μπορείτε να εισάγετε συναρτήσεις στο Calc είτε χειρωνακτικά είτε χρησιμοποιώντας τον Οδηγό συναρτήσεων.

Χειρωνακτική εισαγωγή συνάρτησης

  1. Επιλέξτε το κελί όπου θα υπολογίζεται το αποτέλεσμα.
  2. Πληκτρολογήστε το σύμβολο ισότητας (=), στη συνέχεια πληκτρολογήστε το όνομα της συνάρτησης (π.χ. SUM).
  3. Πληκτρολογήστε τα ονόματα κελιών ή περιοχών κελιών στα ορίσματα της συνάρτησης. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε με το ποντίκι τα κελιά ή την περιοχή κελιών ώστε να συμπληρωθεί αυτόματα το όνομα αναφοράς στα κελιά.

Πατήστε Enter και θα εμφανιστεί το αποτέλεσμα.

Ο Οδηγός συναρτήσεων

Ο Οδηγός συναρτήσεων είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά πρώτα να βρούμε τη συνάρτηση που θέλουμε μέσα από την βιβλιοθήκη και δεύτερον να εισάγουμε τα ορίσματα βήμα προς βήμα και με τη σωστή σύνταξη.

1. Επιλέξτε το κελί το οποίο θα περιέχει τον τύπο και θα εμφανίζει το αποτέλεσμα.

2. Κάντε κλικ στο κουμπί  στη Γραμμή τύπου για να ανοίξετε τον Οδηγό συναρτήσεων.

3. Επιλέξτε την κατηγορία συναρτήσεων από την αναδυόμενη λίστα και μετά επιλέξτε τη συνάρτηση που θέλετε να εισάγετε. Στο παράθυρο του οδηγού εμφανίζεται μια σύντομη περιγραφή της επιλεγμένης συνάρτησης και του τρόπου συνταξής της. Κάντε διπλό κλικ στο όνομα της συνάρτησης ή πατήστε το πλήκτρο Επόμενο.

4. Ο Οδηγός εμφανίζει τώρα μια περιοχή στα δεξιά όπου μπορείτε να εισαγάγετε τα ορίσματα πληκτρολογώντας τα στα πλαίσια κειμένου. Εναλλακτικά κάντε κλικ στο κουμπί Συρρίκνωση ώστε να να επιλέξετε τα ορίσματα μέσα από το υπολογιστικό φύλλο.

Last modified: Saturday, 14 April 2018, 5:50 PM