Η λειτουργίες της ομαδοποίησης και συνδυασμού αντικειμένων είναι από τις πιο σημαντικές για μια εφαρμογή σχεδίασης διανυσματικών γραφικών. Μας επιτρέπουν να επεξεργαζόμαστε γρήγορα πολλά σχήματα ταυτόχρονα και να δημιουργήσουμε πιο σύνθετα σχήματα και σχέδια.

Ομαδοποίηση αντικειμένων

Με την ομαδοποίηση αντικειμένων είναι σαν να περικλείουμε όλα τα αντικείμενο μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μετακινήσετε τα αντικείμενα ως ομάδα και να εφαρμόσουμε καθολικές αλλαγές στα αντικείμενα μέσα στην ομάδα. Μια ομάδα μπορεί πάντοτε να δισπαστεί και τα αντικείμενα που την απαρτίζουν την ομάδα να χειρίζονται ξεχωριστά.

Προσωρινή ομαδοποίηση

Η προσωρινή ομαδοποίηση γίνεται απλά όταν επιλέγονται πολλά αντικείμενα. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις ιδιότητες αντικειμένων που πραγματοποιείτε εφαρμόζονται σε όλα τα αντικείμενα της προσωρινής ομάδας. Για παράδειγμα, μπορείτε να περιστρέψετε μια προσωρινή ομάδα αντικειμένων στο σύνολό της.

Για να ακυρώσετε μια προσωρινή ομαδοποίηση αντικειμένων, απλά κάντε κλικ έξω από τις λαβές επιλογής που εμφανίζονται γύρω από τα αντικείμενα.

Ομαδοποίηση

Για να ομαδοποιήσετε μόνιμα ένα σύνολο αντικειμένων:

  1. Επιλέξτε τα αντικείμενα κάνοντας κλικ σε κάθε αντικείμενο με τη σειρά κρατώντας πατημένο το πλήκτρο SHIFT ή απλα σχεδιάστε μια ορθογώνια επιλογή που να περικλείει τα αντικέιμενα με το εργαλείο Επιλογή της εργαλειοθήλης Σχεδίαση.
  2. Κάντε δεξί κλικ στην ομάδα και επιλέξτε την εντολή Ομαδοποίηση από το μενού περιβάλλοντος.

Όταν τα αντικείμενα ομαδοποιούνται, όλες οι εργασίες επεξεργασίας που εκτελούνται σε αυτήν την ομάδα εφαρμόζονται σε όλα τα αντικείμενα της. Αν κάνετε κλικ σε ένα αντικείμενο, επιλέγεται ολόκληρη η ομάδα.

Εισοδος και έξοδος από την ομάδα

Τα αντικείμενα μιας ομάδας διατηρούν ταυτόχρονα τις ιδιότητές τους και μπορούν να επεξεργαστούν ανεξάρτητα. Για να γίνει όμως η επεξεργασία μεμονωμένα των αντικειμένων που ανήκουν σε ομάδα, πρέπει πρώτα να γίνει η Είσοδος στην ομάδα. Κατά τη λειτουργία αυτή η ομαδοποίηση απενεργοποιείται προσωρινά ώστε να μπορούνε να επεξεργαστούμε τα αντικείμενα της ομάδας ξεχωριστά.

Για να κάνετε είσοδο στην ομάδα κάντε διπλό κλικ πάνω στην ομάδα ή χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη εντολή του μενού περιβάλλοντος.

Τώρα η ομάδα απενεργοποιήται πρωσορινά και μπορούμε να επεξεργαστούμε κάθε αντικείμενο της ξεχωριστά.

Για έξοδο από την ομάδα κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε την εντολή Έξοδος από την ομαδοποίηση του μενού περιβάλλοντος.

Αποομαδοποίηση

Για να καταργήσουμε μόνιμα την ομαδοποίηση μιας ομάδας αντικειμένων

  1. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω στην ομάδα
  2. Με δεξί κλικ επιλέξτε την εντολή Αποομαδοποίηση από το μενού περιβάλλοντος.

Συνδυασμός αντικειμένων

H λειτουργία του συνδυασμού, ενώνει δύο ή περισσότερα επιλεγμένα αντικείμενα σε ένα ενιαίο σχήμα. Σε αντίθεση με την ομαδοποίηση, ένα συνδυασμένο αντικείμενο παίρνει τις ιδιότητες του κατώτερου αντικειμένου στη σειρά στοίβαξης. Αν και μπορείτε να χωρίσετε τα συνδυασμένα αντικείμενα, οι αρχικές ιδιότητες των αντικειμένων χάνονται. Όταν συνδυάζετε αντικείμενα, τα στοιχεία σχεδίασης αντικαθίστανται από καμπύλες Bézier και εμφανίζονται οπές όπου τα αντικείμενα επικαλύπτονται.

Για να συνδυάσετε δύο ή περισσότερα αντικείμενα:

  1. Επιλέξτε τα αντικείμενα που θέλετε να συνδυάσετε.
  2. Κάντε δεξί κλικ στην επιλογή και επιλέξτε Συνδυασμός από το μενού περιβάλλοντος

Όπως αναφέραμε πριν ένα συνδυασμένο αντικείμενο να χωριστεί με την εντολή της Διαίρεσης του μενού περιβάλλοντος. Η διαίρεση διαχωρίζει μόνιμα το αντικείμενο αλλά οι ιδιότητες που είχαν χαθεί κατά τον συνδυασμό δεν επαναφέρονται.

Συγχώνευση, αφαίρεση και τομή

Αφού έχετε επιλέξει περισσότερα από ένα αντικείμενα, οι λειτουργίες συγχώνευσης, αφαίρεσης και τομής θα είναι διαθέσιμες, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε ένα νέο αντικείμενο με νέο σχήμα. Το σχήμα που προκύπτει λαμβάνει τις ιδιότητες του κατώτερου αντικειμένου στη σειρά στοιβαξης.

  1. Επιλέξτε δύο η περισσότερα αντικείμενα
  2. Από το μενού περιβάλλοντος επιλέξτε μια από τις διαθέσεμες λειτουργίες του υπομενού Σχήματα.  Εναλλακτικά μεταβείτε στην εντολή μενού Τροποποίηση> Σχήματα.

Συγχώνευση

Όταν συγχωνεύετε αντικείμενα, δημιουργείται ένα νέο αντικείμενο με σχήμα που ακολουθεί το σχήμα των συγχωνευμένων αντικειμένων. To χρώμα γεμίσματος της περιοχής του συγχωνευμένου αντικειμένου καθορίζεται από το χρώμα του αντικειμένου που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στοίβαξης.

Αφαίρεση

Όταν αφαιρείτε αντικείμενα, τα αντικείμενα στο μπροστινό μέρος αφαιρούνται από το αντικείμενο πίσω, αφήνοντας κενό χώρο εκεί που υπήρχε η τομή τους.

Τομή

Όταν τέμνετε αντικείμενα, δημιουργείται ένα νέο αντικείμενο με σχήμα που ορίζει η τομή των αρχικών σχημάτων.

Last modified: Monday, 7 May 2018, 4:39 PM