Αυτή η ενότητα περιγράφει τον τρόπο εκτέλεσης επεξεργασίας βασικών αντικειμένων σχεδίασης, όπως μετακίνηση, περιστροφή, τοποθέτηση και ευθυγράμμιση στο LibreOffice Draw.

Μετακίνηση αντικειμένων

Για να μετακινήσετε ένα αντικείμενο (ή μια ομάδα αντικειμένων), σύρετε το δείκτη ποντικιού πάνω του μέχρι να εμφανιστεί ο δείκτης μετακίνησης  το και στη συνέχεια κρατήστε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ενώ σύρετε το ποντίκι. Κατά τη διάρκεια της κίνησης, μια εικόνα αντίγραφο του αντικειμένου σας δείχνει το νέο σημείο τοποθέτησης. Για να μετακινήσετε το αντικείμενο στη νέα του θέση, ελευθερώστε το κουμπί του ποντικιού.

Αλλαγή μεγέθους

Για να αλλάξετε το μέγεθος ενός επιλεγμένου αντικειμένου, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού σε μία από τις λαβές επιλογής. Ο δρομέας του ποντικιού θα αλλάξει σχήμα για να υποδείξει την κατεύθυνση κίνησης για αυτή τη λαβή επιλογής. Καθώς αλλάζετε το μέγεθος του αντικειμένου, εμφανίζεται ένα περίγραμμα του αντικειμένου με το νέο μέγεθος. Όταν έχετε φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος του αντικειμένου, ελευθερώστε το κουμπί του ποντικιού.

Εάν έχετε πατημένο το πλήκτρο SHIFT κατά την αλλαγή μεγέθους ενός αντικειμένου, η αναλογία διαστάσεων του αντικειμένου παραμένει η ίδια.

Περιστροφή και κλίση

Για να περιστρέψετε ένα αντικείμενο, επιλέξτε το και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ μέσα για να μεταβείτε στη λειτουργία περιστροφής. Οι λαβές επιλογής θα αλλάξουν σχήμα και χρώμα. Επίσης, στο κέντρο του αντικειμένου θα εμφανιστεί ένα σημείο περιστροφής. Καθώς μετακινείτε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τις λαβές αλλάζει το σχήμα του ανάλογα με το είδος της λαβής. Οι γωνιακές λαβές είναι για την περιστροφή ενός αντικειμένου, ενώ οι πλευρικές λαβές αλλάζουν τη κλίση του αντικειμένου.

Περιστροφή

Μετακινήστε το δείκτη του ποντικιού σε μια από τις γωνιακές λαβές, ο δείκτης παίρνει το σχήμα τόξου με βέλος . Κάντε κλικ και κρατήστε πατημένο το κουμπί του ποντικιού και στη συνέχεια ξεκινήστε να μετακινείτε το δρομέα για να περιστρέψετε το αντικείμενο.

Κλίση

Για να αλλάξετε την κλίση ενός αντικειμένου, χρησιμοποιήστε τις λαβές που βρίσκονται στις πλευρές του. Ο δείκτης του ποντικιού αλλάζει σε σχήμα όταν μετακινηθεί πάνω από μία από αυτές τις λαβές. Κάντε κλικ και κρατήστε πατημένο το κουμπί του ποντικιού και, στη συνέχεια, μετακινήστε τον κέρσορα για να κάνετε αλλάξετε την κλίση του αντικειμένου. Εμφανίζεται μια εικόνα με το νέο σχήμα του αντικειμένου, ενώ η τρέχουσα γωνία κλίσης εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης.

Τοποθέτηση αντικειμένων

Στο Draw, τα αντικείμενα μπορούν να τοποθετηθούν με ακρίβεια και με συνέπεια χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Συγκράτησης στο πλέγμα.

Εμφάνιση του πλέγματος

Για να εμφανίσετε ή να απενεργοποιήσετε το πλέγμα στο χώρο εργασίας του LibreOffice Draw

  • Μεταβείτε στην Προβολή > Πλέγμα και βοηθητικές γραμμές >Εμφάνιση πλέγματος στη γραμμή μενού. Όταν το εικονίδιο το μενού είναι γκριζαρισμένο σημαίνει ότι η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη.

  • Εναλλακτικά κάντε κλικ στο εικονίδιο Εμφάνιση πλέγματος στη Βασική εργαλειοθήκη.

Συγκράτηση στο πλέγμα

Όταν η λειτουργία Συγκράτιση στο πλέγμα είναι ενεργοποιημένη, όλα τα αντικείμενα τοποθετούνται ή συγκολλούντα σε σημεία του πλέγματος. Χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία όταν θέλετε ακριβή τοποθέτηση σχημάτων όπως για παράδειγμα σε διαγράμματα ροής, τεχνικά σχέδια και γενικά σχέδια όπου η ακρίβεια είναι σημαντική.

Τακτοποίηση, στοίχιση και, κατανομή αντικειμένων

Στο Draw μπορείτε να τακτοποιήσετε, να ευθυγραμμίσετε και να κατανείμεδιανείμετε επιλεγμένα αντικείμενα σε σχέση μεταξύ τους:

Τακτοποίηση

Κάθε αντικείμενο που τοποθετείτε στο έγγραφό σας στοιβάζεται διαδοχικά επάνω στο προηγούμενο αντικείμενο. Για να ρυθμίσετε εκ νέου τη σειρά στοίβαξης ενός επιλεγμένου αντικειμένου χρησιμοποιείστε τα κουμπιά τακτοποίησης που βρίσκονται στη Βασική εργαλειοθήκη. Ρυθμίστε τη θέση ενός αντικειμένου μετακινώντας το προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Στοίχιση

Ευθυγραμμίστε τα αντικείμενα σε σχέση μεταξύ τους οριζόντια (Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά) ή κατακόρυφα (Πάνω, Κέντρο, Κάτω). Πρώτα επιλέξτε δύο ή περισσότερα αντικείμενα και κάντε κλικ σε ένα από τα κουμπια στοίχισης.

Στο παρακάτω παράδειγμα φαίνεται το αποτέλεσμα της κατακόρυφης στοίχησης των πάνω πλευρών των τριών σχημάτων.

Κατανονή

Εάν επιλέξετε τρία ή περισσότερα αντικείμενα στο Draw, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την Κατανομή για να κατανείμετε ομοιόμορφα την κατακόρυφη και οριζόντια απόσταση μεταξύ των αντικειμένων.

  1. Επιλέξτε τρία ή περισσότερα αντικείμενα που θα διανεμηθούν.
  2. Πατήστε το κουμπί Κατανομή  στη Βασική εργαλειοθήκη.
  3. Επιλέξτε την επιλογή οριζόντιας και κατακόρυφης διανομής και κάντε κλικ στο OK.

Τα επιλεγμένα αντικείμενα κατανέμονται ομοιόμορφα κατά μήκος του οριζόντιου ή κάθετου άξονα. Τα αντικείμενα που βρίσκονται στις δυο άκρες χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς και δεν κινούνται όταν εφαρμόζεται η εντολή Κατανομής.

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει το αποτέλεσμα της οριζόντιας κατανομής των τριών μπλε τετραγώνων.

 

Last modified: Saturday, 5 May 2018, 11:45 PM