Τι είναι το Draw;

Το LibreOffice Draw είναι ένα πρόγραμμα σχεδίασης διανυσματικών γραφικών (vector graphics), παρόλο που μπορεί επίσης να εκτελεί ορισμένες λειτουργίες σε ψηφιογραφικά γραφικά (bitmap or raster graphics). Χρησιμοποιώντας το Draw, μπορείτε να δημιουργήσετε γρήγορα μια μεγάλη ποικιλία γραφικών εικόνων.

Τα διανυσματικά γραφικά αποθηκεύουν και σχηματίζουν μια εικόνα ως σύνολο απλών γεωμετρικών στοιχείων όπως γραμμές, κύκλοι και πολύγωνα. Αντίθετα τα ψηφιογραφικά γραφικά γραφικά αποθηκεύουν μια εικόνα ως ένα πίνακα εικονοστοιχείων (pixels). Τα διανυσμάτικά γραφικά επιτρέπουν την ευκολότερη αποθήκευση και κλιμάκωση της εικόνας ενώ τα ψηφιογραφικά μπορούν αν αποδώσουν καλύτερα πολύπλοκες και ρεαλιστικές εικόνες όπως φωτογραφίες. Να σημειωθεί και τα διανυσματικά γραφικά πριν προβληθούν σε μια οθόνη μετατρέπονται σε πίνακα εικονιστοιχείων.

Το Draw είναι πλήρως ενσωματωμένο στη σουίτα LibreOffice και απλοποιεί την ανταλλαγή γραφικών με όλα τα στοιχεία της σουίτας. Για παράδειγμα, εάν δημιουργήσετε μια εικόνα στο Draw, η επαναχρησιμοποίησή της σε ένα έγγραφο Writer είναι τόσο απλή όσο η αντιγραφή και η επικόλληση της εικόνας. Μπορείτε επίσης να εργαστείτε με σχέδια απευθείας από το Writer ή Impress, χρησιμοποιώντας ένα υποσύνολο των λειτουργιών και των εργαλείων από το Draw.

Το κύριο παράθυρο του Draw

Τα κύρια στοιχεία του παραθύρου της εφαρμογής Draw εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα.

Χώρος εργασίας

Η μεγάλη περιοχή στο κέντρο του παραθύρου είναι όπου δημιουργείτε τα σχέδιά σας και εισάγετε όλα τα αντικείμενα σχεδίασης (σχήματα, πλαίσια κειμένου, εικόνες). Με κάθε νέο σχέδιο στο Draw δημιουργείτα μια σελίδα στο χώρο εργαασίας.

Παράθυρο σελίδων

Το Draw μας επιτρέπει να διαχωρίζουμε τα σχέδιά μας σε μία ή περισσότερες σελίδες. Στο Παράθυρο Σελίδας φαίνονται οι μικρογραφίες των σελίδων που έχουμε δημιουργήσει για το σχεδιό μας. Εάν το παράθυρο αυτό δεν είναι ορατό, επιλέξτε την εντολή μενού Προβολή > Παράθυρο σελίδας. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη σειρά των σελίδων, με μεταφορά και απόθεση (drag and drop) της μικρογραφίας της σελίδας στο παράθυρο αυτό.

Καρτέλες στρώσεων

Οι στρώσεις (layers) ομαδοποιoύν τα αντικείμενα σχεδίασης που εισάγουμε στο χώρο εργασίας και μας επιτρέπουν να οργανώσουμε πολύπλοκα σχέδια. Η καρτέλες στρώσεων που βρίσκονται στο κάτω μέρος του χώρου εργασίας μας επιτρέπουν την αλλαγή της ενεργής στρώσης καθώς και την επεξεργασία αυτών (δημιουργία, μετακίνηση, διαγραφή).

Πλευρική στήλη

Η πλευρική στήλη στο Draw αποτελείται από τέσσερις κύριες ενότητες Για να αναπτύξετε μια ενότητα, κάντε κλικ στο εικονίδιό της. Μόνο μία ενότητα κάθε φορά μπορεί να είναι ανοιχτή.

Ιδιότητες

Ανοίγει τις υποενότητες για τις ιδιότητες αντικειμένων που μπορείτε να αλλάξετε ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Οι υποενόητες είναι Χαρακτήρας, Παράγραφος, Περιοχή, Γραμμή, Θέση και Μέγεθος.

Στυλ και μορφοποίηση

Εδώ μπορείτε να επεξεργαστείτε και να εφαρμόσετε τις διαθέσιμες τεχνοτροπίες γραφικών μέσα στο σχέδιό σας. Όταν επεξεργάζεστε ένα στυλ, οι αλλαγές εφαρμόζονται αυτόματα σε όλα τα στοιχεία που έχουν μορφοποιηθεί με αυτό το στυλ στο σχέδιό σας.

Συλλογή

Ανοίγει τη συλλογή του LibreOffice ή οποία περιλαμβάνει μια συλλογή γραφικών και άλλων πολυμέσων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα σχέδιά σας.

Περιηγητής

Ανοίγει το παράθυρο του Περιηγητή, στο οποίο μπορείτε να μετακινηθείτε γρήγορα μεταξύ των σελίδων του σχεδίου σας ή να επιλέξετε ένα αντικείμενο μέσα σε αυτό. Συνιστάται να δώσετε σε σελίδες και αντικείμενα στο σχέδιό σας ονόματα, ώστε να τα αναγνωρίζετε εύκολα όταν χρησιμοποιείτε τον Περιηγητή.

Γραμμή κατάστασης

Η γραμμή κατάστασης βρίσκεται στο κάτω μέρος του χώρου εργασίας όπως σε όλα τα στοιχεία του LibreOffice. Στη περίπτωση του Draw περιλαμβάνει πληροφορίες όπως οι διαστάσεις του επιλεγμένου αντικειμένου και η θέση του δείκτη του ποντικιού στο σχέδιο.

Εργαλειοθήκες

Από προεπιλογή στο Draw εμφανίζονται η Βασική και η εργαλειοθήκη Σχεδίασης. Για να εμφανίσετε ή να αποκρύψετε τις διάφορες γραμμές εργαλείων, μεταβείτε στην Προβολή > Εργαλειοθήκες στη γραμμή μενού.

Βασική εργαλειοθήκη

Η βασική εργαλειοθήκη έχει παρόμοια λειτουργια με τα υπόλοιπα στοιχεία του LibreOffice.

Το αριστερό μέρος της περιέχει βασικές λειτουργίες για τη διαχείριση αρχείων, αποθήκευση, αντιγραφή, επικόλληση και αναίρεση.

Στο δεξιό μέρος υπάρχουν εντολές για την εισαγωγή και επεξεργασία αντικειμένων και εντολές σχετικές με την σχεδίαση.

Εργαλειοθήκη σχεδίαση

Η εργαλειοθήκη Σχεδίαση είναι η πιο σημαντική γραμμή εργαλείων στο Draw. Περιέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την σχεδίαση διαφόρων γεωμετρικών και ελεύθερων σχημάτων και για την οργάνωσή τους στη σελίδα. Από προεπιλογή, είναι συνδεδεμένο κατακόρυφα στην αριστερή πλευρά του παραθύρου Draw. Σε επόμενο μάθημα θα δείξουμε με λεπτομέρεις όλες τις εντολές της εργαλειοθήκης αυτής.

Εξαγωγή γραφικών

Το Draw αποθηκεύει γραφικά και εικόνες στη μορφή ανοιχτού πρότυπου ODG. Για να αποθηκεύσετε ένα γραφικό ή ολόκληρο το αρχείο σε άλλη μορφή, χρησιμοποιήστε την εντολή μενού Αρχείο > Εξαγωγή και επιλέξτε μια μορφή από τη λίστα που εμφανίζεται. Μπορείτε να εξάγετε Draw αρχεία σε μορφή PNG, HTML, PDF και πολλές άλλες μορφές.

Last modified: Saturday, 5 May 2018, 11:42 PM