Εκτός από τον προσεκτικό σχεδιασμό του περιεχομένου, πρέπει να σχεδιάσετε την εμφάνιση της παρουσίασης. Για παράδειγμα:

  • Ποιοι συνδυασμοί χρωμάτων (φόντο και κείμενο) δίνουν ωραία εμφάνιση στη παρουσίαση χωρίς όμως να γίνεται το κείμενο δυσανάγνωστο;
  • Θέλετε ένα συγκεκριμένο κείμενο ή και μια εικόνα να εμφανίζονται σε όλες τις διαφάνειες; Για παράδειγμα, όνομα εταιρείας και λογότυπο.

Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση των διαφανειών καθώς δημιουργείτε την παρουσίαση, αλλά αν σχεδιάσετε την εμφάνιση από την αρχή, τότε θα εξοικονομήσετε χρόνο.

Κύριες διαφάνειες

Στο Impress, για να αλλάξετε την εμφάνιση και τη διάταξη μιας παρουσίασης τροποποιείτε ή δημιουργείτε Κύριες Διαφάνειες. Σε ένα προηγούμενο μάθημα μάθατε πώς να αλλάξετε την εμφάνιση μιας παρουσίασης, αλλάζοντας το χρώμα του φόντου ή απλά εφαρμόζοντας μία από τις διαθέσιμες Κύριες Σελίδες. Αυτός είναι και ένας γρήγορος τρόπος να μορφοποιήσουμε την παρουσίασή μας χωρίς να ξοδέψουμε χρόνο τροποποιώντας μια κύρια διαφάνεια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια κύρια διαφάνεια από μια εξωτερική πηγή, όπως τον κατάλογο με τα Πρότυπα του LibreOffice.

Μια Κύρια διαφάνεια είναι μια διαφάνεια που χρησιμοποιείται ως σημείο εκκίνησης (ή πρότυπο) για άλλες διαφάνειες. Είναι παρόμοια με τα στυλ σελίδας στο Writer: ελέγχει τη βασική μορφοποίηση όλων των διαφανειών που βασίζονται σε αυτό. Μια παρουσίαση μπορεί να έχει περισσότερες από μία κύριες διαφάνειες. Επομένως, για να αλλάξετε την εμφάνιση μιας παρουσίασης, πρέπει να αλλάξετε ή να επεξεργαστείτε την Κύρια Διαφάνεια.

Σημείωση: Το LibreOffice χρησιμοποιεί για την ίδια έννοια τους όρους Κύρια σελίδα και Κύρια διαφάνεια. Οι παραπάνω όροι αναφέρονται σε μια διαφάνεια που χρησιμοποιείται ως πρότυπο για τη δημιουργία άλλων διαφανειών.

Μια Κύρια διαφάνεια έχει ένα καθορισμένο σύνολο χαρακτηριστικών όπως:

  1. το χρώμα, την εικόνα ή την διαβάθμιση για το παρασκήνιο
  2. αντικείμενα (όπως λογότυπα, διακοσμητικές γραμμές και άλλα γραφικά) στο παρασκήνιο
  3. κεφαλίδες και υποσέλιδα
  4. τη θέση και το μέγεθος των πλαισίων κειμένου
  5. τη μορφοποίηση του κειμένου

Τροποποίηση Κύριων Διαφανειών

Όταν κατανοήσετε τη δομή μιας κύριας διαφάνειας, μπορείτε να ξεκινήσετε να την τροποποιείτε ώστε να ταιριάζει με το σχέδιο της παρουσίασής σας. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα φόντου, το στυλ γραμματοσειράς για το κείμενο, να προσθέσετε διακοσμητικά γραφικά και υποσέλιδο.

Για να ξεκινήσετε την επεξεργασία μιας κύριας διαφάνειας, κάντε κλικ στο κουμπί Κατάσταση εμφάνισης στη γραμμή εργαλείων και επιλέξτε τη λειτουργία Κύρια διαφάνεια. Σε αυτή τη προβολή επεξεργάζεστε την Κύρια διαφάνεια βρίσκεστε δηλαδή στη κατάσταση Κύρια προβολή.

Τροποποίηση προεπιλεγμένων περιοχών κειμένου

Όταν ανοίγει μια κύρια διαφάνεια για επεξεργασία, περιέχει πέντε περιοχές, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από τα αντικείμενα/περιοχές και να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές. Οποιεσδήποτε αλλαγές σε μια Κύρια διαφάνεια θα εμφανιστούν σε όλες τις διαφάνειες που έχουν ως πρότυπο τη συγκεκριμένη κύρια διαφάνεια.

Τροποποιήστε την Περιοχή τίτλου

Επιλέξτε το πλαίσιο αυτόματης διάταξης το οποίο ορίζει την περιοχή Τίτλου.

Χρησιμοποιώντας την ενότητα Ιδιότητες στη Πλευρική στήλη μορφοποιήστε το πλαίσιο κειμένου της περιοχής τίτλου. Στο παράδειγμά μας αλλάξαμε το χρώμα γραμματοσειράς και ορίσαμε διαβάθμιση ως χρώμα παρασκηνίου.

Τροποποιήστε την Περιοχή αντικειμένου

Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να τροποποιήσετε το πλαίσιο κειμένου της περιοχής αντικειμένων. Εδώ για παράδειγμα μπορείτε να αλλάξετε το στυλ κουκκίδων με την εντολή μενού Μορφή > Κουκκίδες και αρίθμηση.

Επιλογή και εφαρμογή φόντου

Μπορείτε να διαμορφώσετε μια κύρια διαφάνεια ρυθμίζοντας χρώμα φόντου, διαβάθμισης ή την εικόνα φόντου. Κάντε δεξί κλικ για να εμφανιστεί το μενού περιβάλλοντος και επιλέξτε την εντολή Μορφοποίηση διαφάνειας.

Τώρα επιλέξτε τον τύπο και το χρώμα συμπλήρωσης παρασκηνίου.

Προσθήκη γραφικών αντικειμένων

Εάν προσθέσετε κάποιο γραφικό σε μια κύρια διαφάνεια, αυτό θα εμφανιστεί σε όλες τις διαφάνειας της παρουσίασής σας. Μπορείτε να προσθέσετε, για παράδειγμα, ένα διακοσμητικό γραφικό, ένα λογότυπο ή ένα υδατογράφημα στην παρουσίασή σας. Στην παρακάτω εικόνα έχει προστεθεί ένα λογότυπο στο κάτω μέρος της παρουσίασης. Αυτή η εικόνα θα εμφανιστεί τώρα σε κάθε διαφάνεια που έχει ως πρότυπο τη συγκεκριμένη κύρια διαφάνεια.

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Οι περιοχές ημερομηνία, υποσέλιδο και αριθμού διαφάνειας της κύριας διαφάνειας, εμφανίζουν κείμενο που προέρχεται από συγκεκριμένα αυτόματα πεδία.  Για να ενεργοποιησετε και να ρυθμίσετε το κείμενο στα πεδία αυτα.

Επιλέξτε Εισαγωγή > Κεφαλίδα και Υποσέλιδο από το κύριο μενού.

Στο παράθυρο διαλόγου Κεφαλίδα και Υποσέλιδο ορίστε τις απαιτούμενες τιμές και πατήστε το κουμπί Εφαρμογή σε όλους. Για εφαρμογή στη τρέχουσα διαφάνεια μόνο πατήστε Εφαρμογή.

Ημερομηνία και ώρα. Ορίστε μια σταθερή τιμή ή μια μεταβλητή ημερομηνία. Η μεταβλητή ημερομηνία εμφανίζει πάντα την τρέχουσα ημερομηνία ή και ώρα.

Υποσέλιδο. Στο κείμενο υποσέλιδου πληκτρολογήστε γενικές πληροφορίες σχετικά με την παρουσίαση. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε για παράδειγμα τον τίτλο της παρουσίασης, τον συγγραφέα ή το όνομα της εταιρείας.

Αριθμός διαφάνειας. Εμφανίζει τον αριθμό της τρέχουσας διαφάνειας.

Να μην εμφανίζετε στην πρώτη διαφάνεια. Επιλέξτε αυτήν την επιλογή εάν δεν επιθυμείτε να εμφανίζονται οι περιοχές ημερομηνία, υποσέλιδο και αριθμού διαφάνειας στην πρώτη διαφάνεια.

Η παρακάτω εικόνα εμφανίζει το τελικό αποτέλεσμα μετά τη ρύθμιση των πεδίων ημερομηνίας, υποσέλιδου και αριθμού της κύριας διαφάνειας.

Δημιουργία κύριας διαφάνειας

Μια παρουσίαση μπορεί να απαιτεί διαφορετική σχεδίαση σε μερικές από τις διαφάνειες. Σε αυτή την περίπτωση, το Impress μας επιτρέπει να δημιουργούμε δύο ή περισσότερες κύριες διαφάνειες και να εφαρμόζουμε την καθεμιά στις αντίστοιχες διαφάνειες.

Για να δημιουργήσετε μια νέα κύρια διαφάνεια:

  1. Ενεργοποιήστε την προβολή κύριας διαφάνειας
  2. Κλικ στο κουμπί Δημιουργία κυρίου εγγράφου της εργαλειοθήκης Κύρια προβολή.

Μια νέα κύρια διαφάνεια δημιουργείται και μπορείτε να αρχίσετε να την τροποποιείτε με τον ίδιο τρόπο που τροποποιείτε την προεπιλεγμένη κύρια διαφάνεια. Στο παράδειγμα που φαίνεται παρακάτω τροποποιήθηκε το χρώμα παρασκηνίου τίτλου και διαφάνειας.

Εφαρμογή της κύριας διαφάνειας

Για να εφαρμόσετε τη νέα κύρια διαφάνεια στην παρουσίασή σας.

1. Μεταβείτε στην Κανονική προβολή

2. Επιλέξτε τη διαφάνεια ή τις διαφάνειες στις οποίες θα εφαρμοστεί η νέα κύρια διαφάνεια.

3. Ανοίξτε την καρτέλα Κύριες σελίδες στη πλευρική στήλη για να εμφανίσετε τις κύριες σελίδες που χρησιμοποιεί η παρουσίαση.

4. Εφαρμόστε την κύρια σελίδα στην επιλεγμένη διαφάνεια. Στο ακόλουθο παράδειγμα, η νέα κύρια διαφάνεια έχει εφαρμοστεί στη διαφάνεια 3 ενώ οι υπόλοιπες διαφάνειες δεν επηρεάζονται.

Διαγραφή κύριας διαφάνειας

Για να διαγράψετε μια κύρια διαφάνεια:

  1. Αφαιρέστε την κύρια διαφάνεια από όλες τις διαφάνειες έχει εφαρμοστεί. Πρέπει δηλαδή να εφαρμόσετε άλλη κύρια διαφάνεια.
  2. Στη συνέχεια, μεταβείτε στη προβολή Κύριας σελίδας και επιλέξτε τη κύρια διαφάνεια προς διαγραφή από το παράθυρο διαφανειών.
  3. Διαγράψτε τη κύρια σελίδα με το κουμπί Διαγραφή κύριου εγγράφου .

Last modified: Saturday, 5 May 2018, 10:09 PM