Εναλλαγές

Οι εναλλαγές (ή μεταβάσεις) διαφανειών είναι τα εφέ που λαμβάνουν χώρα όταν οι διαφάνειες αλλάζουν κατά την προβολή της παρουσίασης. Οι μεταβάσεις, αν χρησιμοποιηθούν με μέτρο, προσθέτουν μια ζωντάνια στην παρουσίαση και εξομαλύνουν τις αλλαγές μεταξύ των διαφανειών. Οι μεταβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν είτε σε μεμονωμένες διαφάνειες είτε σε όλες τις διαφάνειες σε μια παρουσίαση.

Προσθήκη εναλλαγής

  1. Στην πλευρική στήλη, επιλέξτε το εικονίδιο για να ανοίξετε την καρτέλα Εναλλαγή διαφάνειας.



  2. Στο Παράθυρο διαφανειών επιλέξτε τη διαφάνεια ή τις διαφάνειες στις οποίες θα εφαρμόσετε τη μετάβαση
  3. Στην πλευρική στήλη επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες μεταβάσεις. Όταν επιλέγετε μια μετάβαση, γίνεται ταυτόχρονα και η προεπισκόπησή της στο χώρο εργασίας Impress.
  4. Τροποποιήστε την επιλεγμένη μετάβαση αλλάζοντας την ταχύτητα ή την κατεύθυνση της στην ενότητα Τροποποίηση μετάπτωσης. Μπορείτε επίσης να επιλέξτε έναν ήχο από τη λίστα Ήχος ο οποίος θα αναπαραχθεί κατά την μετάβαση.
  5. Εάν έχει επιλεγεί ήχος, ενεργοποιείται η επιλογή Βρόχος μέχρι τον επόμενο ήχο. Αυτό σημαίνει ότι ο ήχος θα αναπαράγεται συνεχώς για το υπόλοιπο της προβολής, εκτός ξεκινήσει άλλος ήχος.
  6. Επιλέξτε τον τρόπο προώθησης στην επόμενη διαφάνεια: Χειρωνακτικά με το πάτημα του ποντικιού ή αυτόματα. Εάν επιλέξετε αυτόματη προώθηση, μπορείτε να καθορίσετε πόσο χρόνο θα διαρκεί η προβολή της διαφάνειας προτού προχωρήσει αυτόματα στην επόμενη.
  7. Εάν θέλετε να εφαρμοστεί η μετάβαση σε όλες τις διαφάνειες, κάντε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή μετάβασης σε όλες τις διαφάνειες.

Όταν η επιλογή Αυτόματη προεπισκόπηση είναι ενεργοποιημένη, γίνεται αυτόματα η προεπισκόπηση της επιλεγμένης μετάβασης που εμφανίζεται στην περιοχή εργασίας. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επαναλάβετε την προεπισκόπηση πατώντας το κουμπί Αναπαραγωγή.

Η άσκοπη χρήση πολλών και διαφορετικών εναλλαγών σε μια παρουσίαση κουράζει τον θεατή και του αποσπά την προσοχή. Για το λόγο αυτό μια καλή πρακτική είναι η χρήση ενός τύπου εναλλαγής σε όλες τις διαφάνειες.

Αφαίρεση εναλλαγών

Για να αφαιρέσετε μια εναλλαγή διαφάνειας:

  1. Επιλέξτε τις διαφάνειες από τις οποίες θέλετε να καταργήσετε τις μεταβάσεις.
  2. Επιλέξτε τον τύπο εναλλαγής Καμία στη καρτέλα Εναλλαγή διαφάνειας της πλευρικής στήλης.

Προσαρμοσμένη κίνηση

Η Προσαρμοσμένη κίνηση ή πιο απλά εφέ κίνησης διαφανειών είναι παρόμοια με τις μεταβάσεις, με τη διαφορά ότι εφαρμόζονται σε μεμονωμένα αντικείμενα διαφανειών όπως: πλαίσιο κειμένου, κείμενο σε λίστα με κουκκίδες,  εικόνα, γράφημα, σχήμα κτλ. Τα εφέ κίνησης εφαρμόζονται στην Κανονική προβολή, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα αντικείμενα της διαφάνειας.

Όπως και με τις μεταβάσεις τα εφέ κίνησης μπορεί να είναι σας φαίνονται διασκεδαστικά, όμως η αλόγιστη χρήση τους αποσπούν την προσοχή και γίνονται ενοχλητικά για ένα ακροατήριο που περιμένει μια επαγγελματική παρουσίαση.

Εφαρμογή εφέ κίνησης

Για να εφαρμόσετε ένα εφέ κίνησης σε ένα στοιχεί μιας διαφάνειας:

Επιλέξτε στη  διαφάνεια το αντικείμενο (πλαίσιο κειμένου, εικόνα) στο οποίο θέλετε να εφαρμόσετε το εφέ κίνησης.

Στη πλευρική στήλη, κάντε κλικ στο εικονίδιο Προσαρμοσμένη κίνηση για να ανοίξετε την αντίστοιχη καρτέλα.

Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη εφέ για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου εισαγωγής εφέ κίνησης.

Επιλέξτε τους τύπους εφέ κίνησης από μια από τις καρτέλες στο παράθυρο με τα εφέ προσαρμοσμένης κίνησης. Μπορούν να εφαρμοστούν περισσότερα από ένα είδη εφέ κίνησης σε ένα αντικείμενο.

Καθώς προσθέτετε εφέ κίνησης σε κάποιο στοιχείο της διαφάνειας αυτά εμφανίζονται στη λίστα της καρτέλας Προσαρμοσμένη κίνηση στην πλευρική στήλη.

Χρησιμοποιώντας τα κουμπιά της εργαλειοθήκης κάτω από το λίστα με τα εφέ μπορείτε να προσθέσετε, να διαγράψετε, να επεξεργαστείτε ή να μετακινήσετε τα εφέ.

Στην ενότητα Εφέ παρακάτω μπορείτε να ρυθμίσετε κάποιες παραμέτρους του εφέ. Στο παραπάνω εφέ για παράδειγμα έχουν οριστεί:

  • Έναρξη με το πάτημα. Το εφέ δεν ξεκινά μέχρι να κάνετε κλικ στο ποντίκι.
  • Κατεύθυνση Από κάτω. Το στοιχείο θα εμφανιστεί με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
  • Ταχύτητα Πολύ αργά.

Τέλος, όταν η Αυτόματη προεπισκόπηση είναι ενεργοποιημένη έχετε μια προεπισκόπηση του εφέ κάθε φορά που το εφαρμόζετε.

Last modified: Friday, 4 May 2018, 12:26 AM