Στο Writer μπορείτε να δημιουργήσετε, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας πρότυπα με δύο τρόπους: από ένα έγγραφο ή χρησιμοποιώντας έναν οδηγό.

Πρότυπο από έγγραφο

Για να δημιουργήσετε ένα πρότυπο στον Writer, απλά δημιουργείτε το έγγραφό σας και στη συνέχεια το αποθηκεύετε ως πρότυπο. Τα βήματα είναι:

1. Ανοίξτε ένα νέο ή υπάρχον έγγραφο.

2. Προσθέστε το προκαθορισμένο περιεχόμενο (κείμενο και εικόνες) του εγγράφου που θέλετε να εμφανίζεται σε κάθε αρχείο που δημιουργείται από αυτό το πρότυπο. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και θα σας απαλλάξει από την ανάγκη να το πληκτρολογείτε κάθε φορά που δημιουργείτε ένα νέο έγγραφο. Για παράδειγμα, ένα πρότυπο επιστολής μπορεί να περιέχει το όνομα, τη διεύθυνση και τον χαιρετισμό σας.

3. Μορφοποιήστε, δημιουργήστε ή τροποποιήστε τυχόν στυλ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο νέο πρότυπο.

4. Από τη γραμμή μενού, επιλέξτε Αρχείο > Πρότυπα εγγράφου > Αποθήκευση ως πρότυπο.

5. Ανοίγει το παράθυρο διαλόγου Διαχειριστής προτύπων όπου εμφανίζονται οι φάκελοι με όλα τα πρότυπα του LibreOffice. Επιλέξτε το φάκελο Τα πρότυπα μου.

Κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση και πληκτρολογήστε το όνομα του προτύπου. Το πρότυπό σας τώρα έχει αποθηκευτεί.

Ο φάκελος Τα πρότυπα μου είναι ένας ειδικός φάκελος ο οποίος χρησιμεύει στην αποθήκευση των προτύπων που δημιουργεί ο χρήστης.

Πεδία δεσμευτικών θέσεων

Ένα πρότυπο περιέχει συνήθως πληροφορίες που είναι διαφορετικές σε κάθε έγγραφο και ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει (π.χ. μια διεύθυνση παραλήπτη σε ένα γράμμα). Μπορούμε σε αυτή τη περίπτωση, αντί δείγμα κειμένου, να χρησιμοποιήσουμε πεδία δεσμευτικών θέσεων (placeholder fields). Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης του προτύπου γνωρίζει που και τι θα πρέπει να συμπληρώσει.

Εισαγωγή πεδίου δεσμευτικού θέσης

Για να εισαγάγετε ένα πεδίο δεσμευτικού θέσης σε ένα έγγραφο:

  1. Χρησιμοποιήστε το κουμπί Εισαγωγή πεδίου από την Βασική γραμμή εργαλείων και επιλέξτε Περισσότερα πεδία.
  2. Στη καρτέλα Συναρτήσεις του παραθύρου διαλόγου Πεδία, επιλέξτε τον τύπο Δεσμευτικό θέσης και τη μορφή Κείμενο.
  3. Στο πλαίσιο κειμένου πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε να εμφανίζεται στο έγγραφο. Προαιρετικά στο πλαίσιο Παραπομπή, πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε να εμφανίζεται ως συμβουλή βοήθειας όταν τοποθετείτε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από το πεδίο.

Το πεδίο δεσμευτικού θέσης (placeholder field) εμφανίζεται τώρα στο έγγραφό σας με γκρι χρώμα παρασκηνίου.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για άλλα πεδία που ενδέχεται να χρησιμοποιήσετε.

Δημιουργία προτύπου χρησιμοποιώντας έναν οδηγό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους οδηγούς (wizards) για να δημιουργήσετε πρότυπα Writer για επιστολές, φαξ και ενημερωτικά δελτία. Για παράδειγμα, ο Οδηγός Φαξ σας καθοδηγεί στη διαδικασία δημιουργίας ενός προσαρμοσμένου προτύπου φαξ για την επιχείρησή σας.

Για να δημιουργήσετε ένα πρότυπο χρησιμοποιώντας έναν οδηγό:

  1. Από τη γραμμή μενού, επιλέξτε Αρχείο > Οδηγοί > [τύπος προτύπου].
  2. Ο οδηγός σας καθοδηγεί βήμα προς βήμα στη δημιουργία του φάξ.

Last modified: Monday, 30 April 2018, 7:03 PM