Η μορφοποίηση σελίδων σε επεξεργαστές κειμένου αναφέρεται σε ιδιότητες διάταξης εκτύπωσης σελίδας (μέγεθος, περιθώρια, προσανατολισμός) και στοιχεία σελίδας όπως κεφαλίδες, υποσέλιδα, περιγράμματα και φόντο.

Κανονικά η μορφοποίηση σελίδας επηρεάζει όλες τις σελίδες μέσα σε ένα έγγραφο. Αργότερα σε αυτό το μάθημα θα μάθετε πώς να μορφοποιείτε μεμονωμένες σελίδες χρησιμοποιώντας τις Τεχνοτροπίες Σελίδας.

Ιδιότητες σελίδας

Για να επεξεργαστείτε γρήγορα τις βασικές ιδιότητες της σελίδας, όπως το μέγεθος χαρτιού, τα περιθώρια και ο προσανατολισμός, χρησιμοποιήστε την ενότητα Σελίδα  της πλευρικής στήλης στην καρτέλα ιδιοτήτων.

Για περισσότερες επιλογές, επιλέξτε το στοιχείο μενού Μορφή > Σελίδα για να ανοίξετε το παράθυρο διαμόρφωσης σελίδας.

Μέγεθος χαρτιού

Κάθε έγγραφο σε μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου πρέπει να έχει ορισμένο το μέγεθος χαρτιού. Τα μεγέθη χαρτιού είναι διεθνώς τυποποιημένα σύμφωνα με τα μεγέθη ISO της σειράς Α. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος χαρτιού που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο είναι το Α4, το οποίο είναι 210mm x 297mm. Το A4 είναι το προεπιλεγμένο μέγεθος χαρτιού στον Writer και το μέγεθος που υποστηρίζουν οι περισσότεροι εκτυπωτές. Μερικοί εκτυπωτές γραφείου υποστηρίζουν και το αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος A3.

Ρύθμιση του μεγέθους χαρτιού

Για να ρυθμίσετε το μέγεθος χαρτιού, κάντε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί στην ενότητα Σελίδα της Πλαϊνής στήλης.

Τις περισσότερες φορές βάζουμε το μέγεθος Α4.

Προσανατολισμός

Υπάρχουν δύο επιλογές προσανατολισμού σελίδας: κάθετα (ή πορτραίτο) και οριζόντια (ή τοπίο). Στη πρώτη η σελίδα είναι προσανατολισμένη κάθετα, ενώ στη δεύερη οριζόντια. Δείτε πώς ο προσανατολισμός μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση μιας σελίδας στην παρακάτω εικόνα.

Αλλαγή του προσανατολισμού

Για να αλλάξετε τον προσανατολισμό, κάντε κλικ στο κουμπί της περιοχής Σελίδα στην Πλευρική στήλη.

Περιθώρια σελίδας

Τα περιθώρια σελίδας είναι ο λευκός χώρος γύρω από το επάνω, το κάτω, το αριστερό και το δεξί του εγγράφου σας. Τα περιθώρια εξυπηρετούν δύο κύριους σκοπούς:

  • Όλοι οι εκτυπωτές χρειάζονται χώρο ανάμεσα στην περιοχή εκτύπωσης και την άκρη του χαρτιού, επειδή η εκτύπωση στις άκρες είναι δύσκολη αν δεν είναι αδύνατη για τους περισσότερους εκτυπωτές.
  • Η χρήση του λευκού χώρου γύρω από το περιεχόμενο μιας σελίδας καθιστά το έγγραφό μας πιο εύκολο στην ανάγνωση και οπτικά ελκυστικό.

Ορισμός περιθωρίων σελίδας

Χρησιμοποιώντας την Πλευρική στήλη

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφύγετε την αλλαγή περιθωρίων για τα περισσότερα από τα έγγραφά σας. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι εγγράφων, όπως αφίσες, φυλλάδια κ.λπ., μπορεί να απαιτούν την αλλαγή των περιθωρίων. Για να ορίσετε τα περιθώρια του εγγράφου σας, κάντε κλικ στο πλήκτρο της περιοχής Σελίδα στην Πλευρική στήλη.

Επιλέξτε Στενό, Κανονικό ή Πλατύ. Εναλλακτικά μπορείτε να εισάγετε προσαρμοσμένες τιμές για κάθε περιθώριο στα πλαίσια κειμένου της περιοχής Προσαρμογή.

Με τον χάρακα

Τα σκιασμένα τμήματα στο χάρακα αντιστοιχούν στα στα περιθώρια της σελίδας. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στη γραμμή μεταξύ των γκρίζων και λευκών τμημάτων. Ο δείκτης μετατρέπεται σε ένα βέλος διπλής κεφαλής.

Κρατήστε πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού και σύρετε το ποντίκι για να αυξομειώσετε το περιθώριο.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την μετακινήση του δείκτη περιθωρίου, να μην μετακινήσετε τα τρίγωνα στον χάρακα γιατί αυτά αντισοιχούν στις εσοχές των παραγράφων.

Last modified: Saturday, 3 March 2018, 4:07 PM