Η μορφοποίηση παραγράφων αναφέρεται στη μορφοποίηση που εφαρμόζεται σε μια παράγραφο ως σύνολο. Δηλαδή, αντί να επηρεάζει μεμονωμένες λέξεις ή προτάσεις, επηρεάζει ολόκληρη την παράγραφο. Η βασική μορφοποίηση παραγράφων που μπορείτε να εφαρμόσετε περιλαμβάνει την στοίχιση, εσοχές, διάστιχο και διάκενο. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε λίστες με κουκκίδες ή αριθμούς και να προσθέσετε περιγράμματα ή σκίαση.

Τι είναι μια παράγραφος;

Στο Writer και σε άλλους επεξεργαστές κειμένου γενικά, μια παράγραφος είναι ένα μπλοκ κειμένου που τελειώνει με ένα χαρακτήρα νέας γραμμής (New Line). Κάθε φορά που πληκτρολογείτε το πλήκτρο Enter, εισάγεται και ένας χαρακτήρας νέας γραμμής, δημιουργώντας έτσι μια παράγραφο. Για να εμφανίσετε τον χαρακτήρα αυτόν και άλλους κρυφούς χαρακτήρες, κάντε κλικ στο κουμπί στην Βασική Εργαλειοθήκη.

Εφαρμογή μορφοποίησης παραγράφου

Για να εφαρμόσετε τη μορφοποίηση σε μία ή περισσότερες παραγράφους:

  1. Πρώτα επιλέξτε την παράγραφο. Σε περίπτωση μιας μόνο παραγράφου, απλά κάντε κλικ οπουδήποτε μέσα σε μια παράγραφο. Για πολλαπλές παραγράφους, πρέπει να κάνετε πολλαπλή ή συνεχή επιλογή όλων των παραγράφων.
  2. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα κουμπιά στην εργαλειοθήκη Μορφοποίηση, στην Πλευρική Στήλη ή στο παράθυρο διαλόγου Παράγραφος.

Στοίχιση παραγράφου

Μια παράγραφος μπορεί να ευθυγραμμιστεί οριζόντια αριστερά, δεξιά ή να επεκτείνεται αριστερά και δεξιά (πλήρης).

Η παρακάτω εικόνα δείχνει τους τέσσερις τύπους στοίχισης παραγράφων.

Για να στοιχίσετε μια παράγραφο, χρησιμοποιήστε τα παρακάτω κουμπιά της εργαλειοθήκης Μορφοποίηση.

Εσοχές και διαστήματα

Η Εσοχή παραγράφου είναι η απόσταση μεταξύ των ορίων της και του αριστερού ή του δεξιού περιθωρίου της σελίδας. Το Διάκενο αναφέρεται στην απόσταση μεταξύ των παραγράφων ή άλλων αντικειμένων, όπως γραφικά ή πίνακες. Η απόσταση μεταξύ γραμμών σε μια παράγραφο ονομάζεται Διάστιχο.

Η ακόλουθη εικόνα δείχνει τις εσοχές και τις άλλες ιδιότητες απόστασης μιας παραγράφου.

Ορίστε εσοχές και διαστήματα

Μπορείτε να ορίσετε γρήγορα εσοχές σε μια παράγραφο ή να αλλάξετε τα Διάκενα ή το Διάστιχο με τα κουμπιά στην εργαλειοθήκη μορφοποίησης:

Χρήση του Χάρακα

Ένας πιο πρακτικός τρόπος για να αλλάξετε εσοχές είναι να χρησιμοποιήσετε τα τρία ρυθμιστικά (τρίγωνα) στον οριζόντιο χάρακα.

Χρησιμοποιώντας την πλευρική στήλη

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενότητα Παράγραφος της Πλευρικής Στήλης στη καρτέλα Ιδιότητες και να εφαρμόσετε όλες τις παραπάνω εντολές μορφοποίησης παραγράφων. Η πλευρική στήλη περιλαμβάνει κάποιες επιπλέον εντολές όπως το χρώμα φόντου και τη δυνατότητα να πληκτρολογήσετε αριθμητικές τιμές για τη ρύθμιση των περιθωρίων και των αποστάσεων.

Το παράθυρο διαλόγου μορφοποίησης παραγράφων

Χρησιμοποιώντας αυτό το παράθυρο έχετε πρόσβαση σε όλες τις εντολές μορφοποίησης παραγράφων. Αυτό περιλαμβάνει τα περιγράμματα, χρώμα παρασκηνίου και το Αρχίγραμμα.

Για να ανοίξετε αυτό το παράθυρο, κάντε κλικ στο εικονίδιο στην πλευρική στήλη ή χρησιμοποιήστε το στοιχείο μενού περιβάλλοντος Παράγραφος ....

Last modified: Monday, 5 March 2018, 11:02 PM