Ένα μεγάλο μέρος της επεξεργασίας κειμένου περιλαμβάνει την επιλογή, αντιγραφή και μετακίνηση κειμένου μέσα σε ένα έγγραφο και την αναίρεση μιας ενέργειας μας σε περίπτωση λάθους. Η σωστή γνώση αυτών των τεχνικών μπορεί να μας σώσει πολύ χρόνο κατά την επεξεργασία εγγράφων. Επιπλέον, αυτές οι τεχνικές είναι καθολικές και μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές εφαρμογές.

Τεχνικές επιλογής

Κατά την επεξεργασία ενός εγγράφου πρέπει συχνά να επιλέγουμε τμήματα του κειμένου μας προκειμένου να εφαρμοστεί η μορφοποίηση ή απλά να τα αντιγράψουμε ή να τα μετακινήσουμε. Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τις τεχνικές επιλογής, τη δράση τους και ένα παράδειγμα εικόνας. Όταν επιλέγετε κείμενο, το Writer επισημαίνει το κείμενο με χρώμα φόντου.

ΤεχνικήΕνέργειαΠαράδειγμα
Λέξη Διπλό κλικ
Πρόταση Τριπλό κλικ
Παράγραφος Κλικ 4 φορές συνεχόμενα  
Πολλάπλές επιλογές Επιλέγουμε με πατημένο το πλήκτρο CTRL  
Συνεχόμενη επιλογή Κλικ στην αρχή και μετά με πατημένο το SHIFT κλικ στο τέλος της περιοχής
Όλο το κείμενο CTRL + A  

Αποκοπή, Αντιγραφή και Επικόλληση

Για να κόψετε, να αντιγράψετε και να επικολλήσετε κείμενο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αντίστοιχα κουμπιά από την Βασική Εργαλειοθήκη.

Ωστόσο, σας συνιστούμε να μάθετε χρησιμοποιώντας τις συντομεύσεις πληκτρολογίου για αποκοπή, αντιγραφή και επικόλληση, επειδή αυτές οι εντολές χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην επεξεργασία κειμένου. Αυτές οι συντομεύσεις πληκτρολογίου είναι καθολικές σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές και τις πλατφόρμες.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

  • Αποκοπή: CTRL + X
  • Αντιγραφή: CTRL + C
  • Επικόλληση: CTRL + V
  • Επικολλήστε μη μορφοποιημένο: CTRL + SHIFT + V

Αντιγραφή και επικολλήση από άλλες πηγές

Όταν αντιγράφετε κείμενο από άλλες πηγές (για παράδειγμα άλλα έγγραφα, ιστότοποι), ο Writer προσπαθεί επίσης να αντιγράψει τη μορφοποίηση της πηγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έγγραφο σας να μην έχει συνέπεια στην μορφοποίηση και πολλά προβλήματα. Αυτό δυστυχώς είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν ακόμα και έμπειροι χρήστες και το οποία θα πρέπει να αποφεύγεται.

Σε αντίθεση με την κανονική επικόλληση, η μη μορφοποιημένη επικόλληση δεν διατηρεί τη μορφοποίηση της πηγής. Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη μη μορφοποιημένη επικόλληση όταν αντιγράφετε από άλλες πηγές έξω από το πρωτότυπο έγγραφο.

Επικολλήση χωρίς μορφοποίηση:
  • Χρησιμοποιήστε το συνδυασμό πλήκτρων CTRL + SHIFT + V ή
  • Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε την εντολή μενού Ειδική Επικόληση > Αμορφοποίητο Κείμενο.

Μετακίνηση και αντιγραφή

Για να αντιγράψετε ή να μετακινήσετε κείμενο μέσα στο έγγραφό σας:

  • Χρησιμοποιήστε την τεχνική σύρε και απόθεσε (drag and drop) τουποντικιού
  • Χρησιμοποιήστε εντολές αντιγραφής, αποκοπής,  και επικόλλησης

Σύρετε και αποθέστε

Επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να μετακινηθείτε ή να αντιγράψετε και σύρετε με το ποντίκι σας στη νέα θέση που υποδεικνύεται από το δρομέα. Αυτή η ενέργεια από προεπιλογή μετακινεί κείμενο, για να αντιγράψετε κρατήστε πατημένο το πλήκτρο CTRL καθώς σέρνετε το δείκτη του ποντικιού.

Κόψτε, αντιγράψτε και επικολλήστε

  • Για να μετακινήσετε μια επιλογή: Αποκοπή, κάντε κλικ στη νέα θέση και Επικόλληση.
  • Για να αντιγράψετε μια επιλογή: Αντιγράψτε, κάντε κλικ στη νέα θέση και έπειτα Επικόλληση.

Αναίρεση και Ακύρωση αναίρεσης

Ενώ επεξεργαζόμαστε ένα έγγραφο, κάθε αλλαγή που κάνουμε καταγράφεται αυτόματα. Αυτό είναι χρήσιμο επειδή μας επιτρέπει να αναιρέσουμε μια ενέργεια και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, αν κατά λάθος διαγράψετε μια παράγραφο, μπορούμε απλά να αναιρέσετε αυτή την ενέργεια. Τώρα, αν αποφασίσετε ότι θέλετε τελικά να το διαγράψετε, μπορείτε ακυρώσετε την αναίρεση.

Έτσι, ουσιαστικά αναίρεση και η ακύρωσή της μας επιτρέπει να μετακινούμαστε εμπρός και πίσω στην ιστορία επεξεργασίας ενός εγγράφου.

Last modified: Thursday, 10 May 2018, 6:00 PM