Το Writer έχει εκτεταμένη υποστήριξη για όλες τις συνηθισμένες μορφές αρχείων. Από προεπιλογή, ο Writer χρησιμοποιεί τη μορφή ODF με την επέκταση αρχείου odt και κανονικά θα πρέπει να κάνετε χρήση αυτής της μορφής. Ωστόσο, εάν θέλετε να μοιραστείτε τα έγγραφά σας με άτομα που χρησιμοποιούν το Microsoft Office, μπορείτε να αποθηκεύσετε το έγγραφό σας στη μορφή docx.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες αρχείων χρησιμοποιώντας τα κουμπιά στη Βασική γραμμή εργαλείων ή στο στοιχείο μενού Αρχείο.

Δημιουργία

Όταν ανοίγετε τον Writer από προεπιλογή, δημιουργεί ένα νέο κενό έγγραφο. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα νέο έγγραφο χρησιμοποιώντας το εικονίδιο από την Βασική γραμμή εργαλείων.

Άνοιγμα

Για να ανοίξετε ένα έγγραφο που είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας ή σε άλλη απομακρυσμένη τοποθεσία, χρησιμοποιήστε το εικονίδιο και καθορίστε τη θέση του αρχείου στο παράθυρο διαλόγου Άνοιγμα αρχείου.

Αποθήκευση

Για να αποθηκεύσετε ένα έγγραφο, χρησιμοποιήστε το εικονίδιο . Την πρώτη φορά που αποθηκεύετε ένα έγγραφο, εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση ως και σας ζητά να δώσετε ένα όνομα, μια διαδρομή και μια μορφή αρχείου για το έγγραφο (η προεπιλεγμένη μορφή είναι odt). Από δω και στο εξής, κάθε φορά που πατάτε το κουμπί αποθήκευσης, όλες οι αλλαγές θα αποθηκευτούν αυτόματα.

Ενώ εργάζεστε σε ένα έγγραφο, θα πρέπει να αποθηκεύετε συχνά τις αλλαγές σας για να αποφύγετε την απώλεια της εργασίας σας σε περίπτωση απώλειας ισχύος ή άλλης βλάβης του συστήματος.

Αποθήκευση ως

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του τρέχοντος εγγράφου, χρησιμοποιήστε την εντολή Αποθήκευση ως (κάντε κλικ στο δεξί βέλος στο κουμπί Αποθήκευση).

Στο παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση ως καθορίστε το νέο όνομα αρχείου και τη διαδρομή. Το αντίγραφο του εγγράφου σας θα γίνει πλέον το ενεργό αρχείο στον Writer.

Αποθήκευση ως έγγραφο Microsoft Word

Εάν πρέπει να ανταλλάξετε αρχεία με χρήστες του Microsoft Word που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να λάβουν αρχεία μορφής Open Document (ODF), μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα έγγραφο ως αρχείο Microsoft Word.

  1. Πρώτα αποθηκεύστε το έγγραφό σας στη μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται από τον LibreOffice Writer, ODT.
  2. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αρχείο > Αποθήκευση ως.
  3. Στο παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση ως, στο αναπτυσσόμενο μενού Τύπος αρχείου, επιλέξτε τον τύπο μορφής Word που χρειάζεστε. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αλλάξετε το όνομα του αρχείου.

Εξαγωγή σε PDF

Όταν μοιράζεστε έγγραφα με άλλους, είναι καλή πρακτική η χρήση της μορφής PDF. Για να εξαγάγετε ένα έγγραφο σε μορφή PDF, κάντε κλικ στο κουμπί στην κανονική γραμμή εργαλείων. Στο παράθυρο διαλόγου Εξαγωγή, πατήστε το κουμπί Αποθήκευση για να αποθηκεύσετε το αρχείο ως pdf.

Last modified: Wednesday, 21 February 2018, 2:24 PM