Το πακέτο λογσιμικού LibreOffice διαθέτει μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων ή επιλογών που μπορείτε να αλλάξετε. Ορισμένες ρυθμίσεις είναι καθολικές ενώ άλλες ισχύουν μόνο για συγκεκριμένες εφαρμογές. Αυτή οι ενότητα καλύπτει μόνο ορισμένες βασικές ρυθμίσεις που είναι σημαντικές για κάθε χρήστη.

Άνοιγμα του παραθύρου Επιλογές

Μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο Επιλογές χρησιμοποιώντας το μενού από το Κέντρο Εκκίνησης του LibreOffice ή οποιοδήποτε άλλη εφαρμογή. Από το κύριο μενού επιλέξτε Εργαλεία > Επιλογές.

Η λίστα στο αριστερό πλαίσιο του παραθύρου Επιλογές ποικίλει ανάλογα με την εφαρμογή του LibreOffice. Κάντε κλικ στον δείκτη (ή τρίγωνο) από την αριστερή πλευρά για να αναπτύξετε μια κατηγορία ρυθμίσεων. Επιλέγοντας ένα στοιχείο στη λίστα, η δεξιά πλευρά του παραθύρου διαλόγου εμφανίζει τη σχετική σελίδα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείτε να αλλάξετε, αλλά σας συνιστούμε να αφήσετε τα πάντα στις προεπιλεγμένες τιμές τους. Όταν κερδίζετε περισσότερη εμπειρία, μπορείτε να επεξεργαστείτε μερικές από τις επιλογές. Για τους σκοπούς αυτού του μαθήματος θα αλλάξουμε μόνο κάποιες βασικές επιλογές.

Επιλογές δεδομένων χρήστη

Το LibreOffice αποθηκεύει με κάθε έγγραφο που δημιουργείτε, μερικές πρόσθετες πληροφορίες όπως ο δημιουργός του εγγράφου, ο χρόνος που δημιουργήθηκε κλπ. Όλοι αυτοί οι τύποι πληροφοριών ονομάζονται μεταδεδομένα.

Μπορούμε να συμπληρώσουμε τη φόρμα με τα προσωπικά μας στοιχεία στις επιλογές δεδομένων χρήστη, να ενημερώσουμε ή να διαγράψουμε τυχόν υπάρχουσες πληροφορίες. Αν δεν θέλετε τα δεδομένα χρήστη να αποτελούν μέρος των ιδιοτήτων του εγγράφου, καθαρίστε το πλαίσιο στο κάτω μέρος.

Επιλογές Γλώσσας

Σε αυτό το παράθυρο μπορούμε να ρυθμίσουμε διάφορες ρυθμίσεις γλώσσας. Οι πιο σημαντικές είναι η γλώσσα διεπαφής χρήστη και οι τοπικές ρυθμίσεις.

Διεπαφή χρήστη

Η γλώσσα του περιβάλλοντος χρήστη είναι συνήθως ρυθμισμένη τη στιγμή που γίνεται η εγκατάσταση του LibreOffice ώστε να ταιριάζει με τη γλώσσα του λειτουργικού συστήματος. Εάν έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από μία γλώσσες για το LibreOffice, μπορείτε να επιλέξετε ποια γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί για τα μενού, τα παράθυρα διαλόγου και τα αρχεία βοήθειας.

Τοπική ρύθμιση

Η τοπική ρύθμιση είναι η βάση για πολλές άλλες ρυθμίσεις στο LibreOffice και καθορίζει τις προεπιλογές για

  • μορφή ημερομηνίας
  • μορφή αρίθμηση
  • νομισματική μορφή
  • μέγεθος χαρτιού
  • μονάδες μέτρησης κ.λπ.

Εάν δεν επιλέξετε κάτι άλλο εδώ, η προεπιλογή της τοπικής ρύθμισης του λειτουργικού συστήματος θα οριστεί.

Ο καθορισμός εσφαλμένης τοπικής ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και σφάλματα στο έγγραφό σας. Για παράδειγμα, η ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2017 εμφανίζεται ως 01/22/17 σε τοπική τοποθεσία των Η.Π.Α. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αρίθμηση, ο αριθμός 1.200,34 εμφανίζεται ως 1,200,34 στις ΗΠΑ

Εάν δεν ζείτε στις ΗΠΑ, σας συμβουλεύουμε να ορίσετε την τοπική ρύθμιση σε μια χώρα που χρησιμοποιεί το μετρικό σύστημα ώστε ακολουθήσετε καύτερα αυτό το μάθημα.

Last modified: Sunday, 18 February 2018, 11:26 AM