Επεξεργαστής κειμένου HTML


Το Μoodle έχει αναπτύξει μία στάνταρ εργαλειοθήκη που λειτουργεί ως μία διεπαφή για HTML. Πολλά εικονίδια της εργαλειοθήκης μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου. Σε αυτή τη σελίδα εξηγούνται μερικά από τα εικονίδια/εργαλεία, τα οποία μπορεί να μην είναι οικεία σε νέους χρήστες του Μoodle.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αντιγράψετε/αποκόψετε και να επικολλήσετε κείμενο από άλλες εφαρμογές σε αυτόν τον κειμενογράφο και η μορφοποίηση του κειμένου να παραμείνει. Υπάρχει το γνωστό εικονίδιο της επικόλλησης επικόλληση για να επικολλήσετε το κείμενο που έχετε αντιγράψει ή αποκόψει. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γνωστές συντομεύσεις πληκτρολογίου Control+C και Control+V.


Χαρακτηριστικά του επεξεργαστή HTML

επεξεργαστής κειμένου στο Moodle

Χρώμα γραμματοσειράς και φόντου
Υπάρχουν 2 εικονίδια σχετικά με το χρώμα, ένα για να αλλάζετε το χρώμα της γραμματοσειράς χρώμα γραμματοσειράς και ένα για το χρώμα πίσω από το κείμενο χρώμα φόντου. Κάνοντας κλικ σε αυτά τα εικονίδια θα εμφανιστεί μία παλέτα χρωμάτων. Σημειώστε ότι εμφανίζεται και ο HTML κωδικός του χρώματος.
παλέτα χρωμάτων

Άγκυρα
Μία HTML άγκυρα άγκυρα ταυτοποιεί ένα κείμενο μέσα σε μία σελίδα, το οποίο μπορεί να αναφερθεί ως σύνδεσμος. Για να χρησιμοποιήσετε την άγκυρα, επιλέξτε τη λέξη και μετά κάντε κλικ στο εικονίδιο της άγκυρας. Δώστε ένα όνομα στην άγκυρα. Οπουδήποτε μέσα στη σελίδα, επιλέξτε τη λέξη που θέλετε να συνδέσετε με την άγκυρα. Χρησιμοποιήστε το εικονίδιο της σύνδεσης και από το αναπτυσσόμενο μενού εντοπίστε τη σωστή άγκυρα.
παράθυρο άγκυρας

Εισαγωγή συνδέσμων
Ένας HTML σύνδεσμος σύνδεσμος δημιουργεί ένα μονοπάτι σε μία εξωτερική, εσωτερική ή τρέχουσα σελίδα. Το εικονίδιο μας γλιτώνει από τον κόπο να γράψουμε κώδικα. Ένας τρόπος είναι να αντιγράψετε τη διεύθυνση από τη γραμμή διεύθυνσης της σελίδας που θέλετε, να πατήσετε το εικονίδιο του συνδέσμου και στη συνέχεια να την επικολλήσετε στο URL. Μία άλλη μέθοδος είναι να πατήσετε το πλήκτρο Αναζήτηση (Browse). Αυτό θα σας μεταφέρει στα Αρχεία του μαθήματος. Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε ένα υπάρχον αρχείο ή να φορτώσετε ένα νέο αρχείο κι αυτό να εμφανίζεται ως σύνδεσμος.


Για να δημιουργήσετε ένα νέο σύνδεσμο:
  • Πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως σύνδεσμο, π.χ. "Link to course file in demo.moodle.org"
  • Επιλέξτε το κείμενο, π.χ. Επιλέξτε με το ποντίκι τις λέξεις "course file"
  • Κάντε κλικ στο εικονίδιο του συνδέσμου,
  • Πληκτρολογήστε (ή επικολλήστε ή μεταβείτε) το URL που επιθυμείτε να συνδέσετε,
  • Πληκτρολογήστε κάποιο κείμενο το οποίο θα εμφανίζεται όταν το ποντίκι περνάει πάνω από σύνδεσμο, π.χ. "Course file in demo moodle."
  • Target - επιλέξτε σε τί παράθυρο θα ανοίγει το αρχείο,
  • link target
  • Άγκυρες - ένα αναπτυσσόμενο μενού σας επιτρέπει να επιλέξετε μία άγκυρα που έχετε δημιουργήσει στη σελίδα,
  • Επιλέξτε ΟΚ
παράθυρο εισαγωγής συνδέσμου

Μετά από τα παραπάνω βήματα ο μαθητής θα βλέπει...

εισαγωγή συνδέσμου - το αποτέλεσμα

Συμβουλές - εισαγωγή συνδέσμων
  • Αυτή η διαδικασία δε λειτουργεί μέσα στη δραστηριότητα Wiki. Εκεί χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το σύστημα Wiki για τους συνδέσμους (το κείμενο περικλύεται μέσα σε αγκύλες και ο σύνδεσμος χωρίζεται από μία κάθετη γραμμή).
  • Τα αρχεία του μαθήματος έχουν URL τα οποία μπορούν να εντοπιστούν μέσω του πλήκτρου Αναζήτηση (browse).

Εισαγωγή εικόνων
Το Μoodle σας επιτρέπει να φορτώσετε εικόνες σε ένα μάθημα ή σε ένα φάκελο στα αρχεία του μαθήματος και μετά να εισάγετε την εικόνα μέσα στην περιοχή κειμένου. Είναι επίσης δυνατόν να χρησιμοποιήσετε μία εικόνα που βρίσκεται έξω από το δικό σας Moodle site.

Μπορείτε να περιλάβετε εικόνες στην περιοχή κειμένου χρησιμοποιώντας το εικονίδιο εισαγωγή εικόνας εισαγωγή εικόνας. Επιλέγοντας το πλήκτρο αυτό θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επεξεργασίας εικόνας για να σας βοηθήσει να εισάγετε μία εικόνα. Περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες για την εισαγωγή εικόνας μπορείτε να βρείτε εδώ. Το Moodle αναγνωρίζει αρχεία JPG, GIF και PNG ως εικόνες.
παράθυρο εισαγωγής εικόνας

Εισαγωγή πινάκων
Για να προσθέσετε πίνακες στα κείμενά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο Insert table εισαγωγή πίνακα από την εργαλειοθήκη. Περισσότερα εργαλεία επεξεργασίας του πίνακα είναι εμφανή μόνο αφού μεγενθύνετε το παράθυρο (επιλέξτε το πλήκτρο Enlarge editor).

Εισαγωγή smilies (emoticons)
Το εικονίδιο smily φατσούλες σας επιτρέπει να προσθέτε μικρά εικονίδια (φατσούλες) στο κείμενό σας. Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο διαλόγου, απ' όπου μπορείτε να επιλέγετε αυτό που επιθυμείτε. Εναλλακτικά μπορείτε να πληκτρολογήσετε το συνδυασμό χαρακτήρων που αντιστοιχεί σε κάποιο εικονίδιο, κατευθείαν στο κείμενό σας. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτήρων θα μετατραπεί αυτόματα σε φατσούλα, όταν αποθηκεύσετε και εμφανίσετε το κείμενό σας.
παράθυρο smilies

Ειδικοί χαρακτήρες
Το πλήκτρο special characters ειδικοί χαρακτήρες σας επιτρέπει να εισάγετε στο κείμενό σας ειδικούς χαρακτήρες. Απλώς επιλέγετε αυτόν που θέλετε από αναδυόμενο παράθυρο.
παράθυρο ειδικών χαρακτήρων

Διακόπτης κώδικα HTML
Το πλήκτρο Toggle HTML source διακόπτης HMTL αλλάζει την εμφάνιση του κειμένου σε καθαρό κώδικα HTML. Το εργαλείο αυτό είναι χρήσιμο σε όσους γνωρίζουν HTML κώδικα (ή σε όσους θέλουν να μάθουν!). Τα περισσότερα εργαλεία του επεξεργατή δε λειτουργούν σε αυτή την εμφάνιση, όπως και πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου.
ΗΤΜL κώδικας

Μεγέθυνση επεξεργαστή
Το πλήκτρο enlarge editor μεγέθυνση επεξεργαστή επεκτείνει το παράθυρο του επεξεργαστή.

Καθαρισμός Word
ταν επικολλάτε κείμενο από το Word μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο clean Word καθαρισμός κώδικα Word, ώστε να απομακρύνετε κάποιες από τις μορφοποιήσεις του αντεγραμμένου κειμένου, προκειμένου η σελίδα να είναι μικρότερη, λιγότερο σύνθετη και έτσι να εμφανίζεται πιο γρήγορα.

μετάφραση του: http://docs.moodle.org/en/HTML_editor
Last modified: Thursday, 25 July 2013, 3:56 AM